Prima licenţă acordată în Marea Britanie pentru crearea de embrioni umani folosind o tehnică IVF cu 3 părinţi

Data publicarii: 17-03-2017

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul fertilizării umane le-a acordat joi medicilor prima licenţă din Regatul Unit pentru a crea embrioni umani folosind o tehnică IVF (fertilizare in vitro) cu ADN de la trei părinţi menită să prevină transmiterea unor boli genetice, relatează Reuters.

Acordarea acestei licenţe unei echipe de medici din Newcastle, nordul Angliei, înseamnă că primul copil conceput în Marea Britanie folosind tehnica transferului mitocondrial pronuclear s-ar putea naşte înainte de sfârşitul anului.

Criticii acestui tratament susţin că este un pas periculos care va duce la crearea aşa-numiţilor "copii de designer", modificaţi genetic. Echipa medicală de la Centrul pentru fertilizare din Newcastle susţine însă că este încântată de decizie pentru că va putea "ajuta familiile afectate de aceste boli devastatoare".

"Mulţi ani de cercetare au dus la dezvoltarea transferului pronuclear ca tratament pentru reducerea riscului transmiterii de boli de la mame la copii", a declarat Mary Herbert, profesor de biologie reproductivă la Centrul din Newcastle.

Tehnica implică intervenţia în procesul de fertilizare pentru a înlătura mitocondrii, care acţionează ca mici baterii generatoare de energie în interiorul celulelor, şi care - dacă sunt deficitare - pot provoca probleme cardiace fatale, insuficienţă hepatică, afecţiuni ale creierului, orbire şi distrofie musculară.

Tratamentul este cunoscut sub numele de tehnica IVF cu trei părinţi pentru că copiii, născuţi din embrioni modificaţi genetic, vor avea ADN de la mamă, tată şi o mamă donatoare.

Acesta este menit să ajute familiile cu boli mitocondriale - afecţiuni incurabile transmise pe linie maternă care afectează în jur de unul din 6.500 de copii la nivel mondial.

Parlamentul britanic a votat anul trecut pentru schimbarea legii în sensul autorizării tratamentului dacă şi când cei care vor să-l asigure sunt gata pentru licenţiere.

Autoritatea pentru fertilizare umană şi embriologie (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) trebuie însă să autorizeze fiecare clinică şi fiecare pacient individual înainte ca tratamentul să poată fi aplicat.

Specialiştii în fertilizare au salutat decizia de joi. Simon Fishel, director administrativ la CARE Fertility, a afirmat că este o "veste excelentă" şi "o piatră de hotar pe care toţi cei din domeniu o vor considera binevenită".

Allan Pacey, expert în fertilizare din cadrul Universităţii din Sheffield, a declarat că este "o zi mare pentru ştiinţă".

Deşi Marea Britanie a fost în prim-planul progresului ştiinţific şi al dezbaterii etice privind tehnicile de transfer pronuclear, nu va fi prima ţară din lume care va avea copii născuţi utilizând tratamentul IVF cu trei părinţi.

Primul copil din lume conceput prin transfer mitocondrial s-a născut în 2016, după ce medici americani care activau într-o clinică din Mexic au ajutat un cuplu iordanian să aibă un copil folosind acest tratament.
Sursa: Agerpres, 17-03-2017, Vizualizari 177
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK