Primele semne de răceală și măsuri recomandate

©

Autor:

Primele semne de răceală și măsuri recomandate

Răceala este o infecție virală a nasului și a gâtului, adică afectează cu precădere tractul respirator superior. În general, răceala nu provoacă complicații și dispare în termen de o săptămână sau în 10 zile. Aceasta este cauzată de diverși viruși, iar, în cazul în care simptomele durează mai mult de două săptămâni, acestea pot trăda o alergie și se recomandă consultul unui specialist.

Dacă la copiii care au mai puțin de șase ani riscul de a avea o răceală este crescut, la adulți răceala poate apărea de până la două sau trei ori anual. De asemenea, simptomele pot persista la persoanele care fumează.

Simptome

Simptomele unei răceli obișnuite apar, de obicei, la una sau trei zile după expunerea la un virus care cauzează răceală. Semnele și simptomele, care pot varia de la o persoană la alta, pot include:

  • Nas înfundat sau secreții nazale;
  • Durere de gât;
  • Tuse;
  • Congestie;
  • Dureri ușoare ale corpului sau dureri de cap moderate;
  • Strănut;
  • Febră redusă;
  • În general, senzație de rău (stare generală de rău). (1)


Cum poți preveni și trata o răceală?

1. Odihnește-te suficient atunci când te simți obosit

Cel mai adesea tindem să ignorăm simptomele unei răceli sau să presupunem că sunt, de fapt semne ale oboselii. Aceasta este prima greșeală atunci când vine vorba despre recunoașterea timpurie a unei răceli.

Spre exemplu, o senzație tot mai pregnantă car indică nevoia organismului de a se odihni, poate să semnaleze că sistemul imunitar devine tot mai slăbit, motiv pentru care se recomandă suficientă odihnă.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Carnegie Mellon a constatat că persoanele care au avut mai puțin de șapte ore de somn pe noapte au fost aproape de trei ori mai susceptibile de a dezvolta o răceală decât cei care au dormit mai mult de opt ore pe noapte. (2)

2. Bea multe lichide pentru a scăpa de nasul înfundat

Nasul înfundat sau secrețiile nazale apar ca o consecință a faptului că virusul atacă, inițial această zonă nazală, iar organismul se apără printr-o secreție crescută de mucus astfel încât să elimine virusul. Poți ajuta organismul să combată acest virus printr-o hidratare corectă care va ajuta la dispariția nasului înfundat.

3. Reduce stresul atunci când începeți să simțiți o stare generală de rău

În ciuda eforturilor specialiștilor care încearcă să descopere legătura dintre stres și răceală, lucrurile în acest sens nu sunt complet clare. Cu toate acestea, un fapt cert este acela că stresul nu este benefic atunci când vine vorba despre sistemul imunitar. Într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine, cercetătorii au descoperit că oamenii care au fost mai stresați au fost mai expuși riscului de a se îmbolnăvi. (3)

Alte cercetări recente au descoperit că nivelul crescut al stresului nu afectează apariția răcelii, ci, împiedică protecția organismului împotriva virușilor, motiv pentru care printre recomandările medicului se numără și o perioadă de repaus. (4)

4. Gargară cu apă sărată pentru un gât inflamat

Această metodă reduce inflamația. Într-un studiu din Japonia, voluntarii au fost rugați să facă gargară în mod regulat cu apă sărată, în timp ce alții nu au făcut-o. După 60 de zile, grupul carea făcut gargară în mod regulat a avut o scădere cu 40% a răcelii. (5)

5. Duș cu apă caldă pentru a reduce nasul înfundat

Dacă începi să-ți sufli nasul mai des decât de obicei, ar putea fi unul dintre primele semne ale unei răceli. În acest caz, un duș fierbinte poate face minuni. Sarea și aburul pot, de asemenea, ajuta la diminuarea membranelor umflate, astfel încât să puteți respira mai ușor. Umidificatoarele reprezintă un alt mod de a ajuta mucusul să se deplaseze, ajutându-vă să respirați mai ușor.

6. Consumă supă de pui pentru a reduce presiunea sinusurilor

Un remediu care poate fi pregătit acasă și care este folosit încă din cele mai vechi timpuri este supa de pui, ale cărei proprietăți antiinflamatoare sunt susținute și de către cercetători. Un studiu realizat de un grup de oameni de știință de la Universitatea din Nebraska a testat modul în care anumite celule albe din sânge, care luptă împotriva infecției, au reacționat la supa de pui și au ajuns la concluzia că supa a avut de fapt un efect pozitiv. (6) De asemenea, alte alimente care luptă împotriva răcelii includ usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute.

7. Exerciții fizice moderate pentru congestia toracică

Deși, așa cum am menționat mai sus, organismul are nevoie de odihnă și de suficiente ore de somn, o modalitate prin care poate fi stimulat metabolismul sunt exerciții fizice care presupun un efort fizic redus. Un studiu de la Universitatea din Washington din Seattle a arătat că femeile care au practicat sport au avut mai puține răceli decât cele care nu au făcut-o. (7)

Mai exact, o altă cercetare a demonstrat că deși exercițiile fizice moderate nu au redus severitatea sau durata răcelii, cu toate acestea, aceștia au observat o ameliorare a simptomelor răcelii. (8) O posibilă explicație ar fi faptul că sportul ajută la eliminarea germenilor din plămâni și din căile respiratorii. Așadar, puteți apela cu încredere la exercițiile fizice, cu mențiunea că acestea trebuie să se reducă la activități precum mersul pe jos sau la alte sarcini ușoare care vă mențin ritmul cardiac sub 100 de bătăi pe minut.

8. Tusea

Deși atunci când răcești este indicat să te odihnești, cu toate acestea, atunci când ești întins pe spate nu este benefic pentru starea ta de bine. Gravitatea poate determina congestia din zona nazală să ajungă în gât, fapt ce provoacă tuse. Pentru a reduce iritația receptorilor de tuse în partea din spate a gâtului care provoacă tuse, este recomandat să vă sprijiniți, folosindu-vă de perne și să evitația poziția orizontală, pe spate a corpului.

9. Încearcă vitamine și ierburi pentru starea generală de rău

La apariția primelor semn care indică o stare generală de rău, încercați utilizarea de echinacee care poate scurta durata și severitatea unei răceli, dacă este administrată la primele semne de răceală și este utilizată pentru două-trei zile. Zincul este un alt supliment care poate ajuta pentru scurtarea duratei simptomelor de răceală. De asemenea, asigurați-vă că nu aveți un deficit de vitamina D. Potrivit unui studiu condus de Universitatea din Colorado, persoanele care au avut un nivel mai ridicat de vitamina D au avut mai puține răceli decât cele cu niveluri mai mici de vitamina D. (9) (10)

Când trebuie să consulți un medic

Copii:

  • Febră de 38°C la nou-născuți de până la 12 săptămâni.
  • Creșterea febrei sau a febrei care durează mai mult de două zile.
  • Simptome care se înrăutățesc sau nu se îmbunătățesc.
  • Simptome severe, cum ar fi dureri de cap sau tuse.
  • Durere de urechi.
  • Oboseală severă.
  • Somnolență neobișnuită.
  • Lipsa poftei de mâncare.


Adulți:

  • Febră mai mare de 38,5°C.
  • Febră care durează cinci zile sau mai mult.
  • Dificultăți de respirație.
  • Afecțiune severă a gâtului, durere de cap sau durere sinusală.

Data actualizare: 11-09-2018 | creare: 11-09-2018 | Vizite: 2736
Bibliografie
1. Common cold. Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605
2. Sleep Habits and Susceptibility to the Common Cold. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2629403/
3. Psychological Stress and Susceptibility to the Common Cold. Url: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199108293250903#t=abstract
4. Why stress makes colds more likely. Url: https://thechart.blogs.cnn.com/2012/04/02/why-stress-makes-colds-more-likely/
5. Prevention of upper respiratory tract infections by gargling: a randomized trial. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16242593
6. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11035691
7. Moderate-Intensity Exercise Reduces the Incidence of Colds Among Postmenopausal Women. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002934306007820
8. The effect of exercise training on the severity and duration of a viral upper respiratory illness. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9813869
9. Low Vitamin D Levels Associated with Colds and Flu. Url: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/low-vitamin-d-levels-associated-colds-flu
10. 9 Clear Signs a Cold Is Coming (and How to Stop It). Url: https://www.rd.com/health/wellness/cold-symptoms/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Usturoiul previne și vindecă răceala
  • MIT: Dacă ieși afară cu părul ud răcești
  • Răceală sau gripă?
  •