Primul vaccin din lume impotriva cancerului de col uterin a fost lansat in Romania

Data publicării: 12-03-2007

 Bucuresti /Rompres/ - Vaccinul impotriva cancerului de col uterin este acum disponibil in Romania, fiind comercializat sub denumirea Silgard.

Vaccinul produs de compania Merck Sharp and Dohme a fost aprobat de Comisia Europeana, in septembrie 2006, ca fiind primul si singurul vaccin de pe teritoriul UE care poate fi administrat copiilor intre 9 si 15 ani si femeilor tinere cu varste cuprinse in 16 si 26 de ani pentru a preveni cancerul de col uterin, displazia cervicala severa/leziunile precanceroase, leziunile displazice vulvare severe precanceroase si verucile genitale externe, provocate de Papilomavirusul uman (HPV). tipurile 6, 11, 16 si 18. In multe tari, vaccinul este comercializat sub denumirea Gardafil.

Acest vaccin este singurul care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase si alte afectiuni provocate de aceste patru tipuri de HPV, care sunt responsabile de majoritatea acestor tipuri de afectiuni. Vaccinul se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si poate fi prescris atat de medicii specialisti ginecologi, pediatri, infectionisti, cat si de medicii de familie.

In Europa, cancerul de col uterin este a doua cauza de mortalitate, dupa cancerul mamar, in randul femeilor tinere intre 15 si 44 de ani, aproximativ 33.500 de femei fiind diagnosticate si 15.000 de femei decedand anual (40 in fiecare zi) in Europa din cauza cancerului de col uterin.

Romania are una dintre cele mai inalte rate de incidenta a cancerului de col uterin din Europa, 20-30 de cazuri noi la suta de mii de femei, similara cu cea raportata in tarile subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.

Romania are cea mai mare rata de mortalitate prin cancer de col uterin din Europa, aceasta afectiune reprezentand a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din tara noastra, dupa cancerul mamar si prima cauza de deces prin cancer la grupa de varsta 25-44 de ani, a subliniat prof. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica si Ginecologie a Spitalului Elias.

El si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca rata mortalitatii prin cancer de col uterin in Romania se afla in continuare in crestere, de la 15,68 cazuri la suta de mii de femei in 1982, la 31,5 cazuri la suta de mii de femei in anul 2000. Aceasta se explica in primul rand prin faptul ca in Romania diagnosticul de cancer de col uterin este pus in stadii tardive ale bolii, cand acesta este invaziv, a subliniat specialistul.

Potrivit datelor OMS, rata mortalitatii din cauza cancerului de col uterin, in Romania, este de 2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei centrale si de est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE.

Vaccinul va contribui major la reducerea incidentei cancerului de col uterin la generatiile urmatoare, a spus prof. dr. Radu Vladareanu. El a subliniat ca "un vaccin precum Silgard este esential in combaterea acestei boli necrutatoare, toate tinerele ar trebui sa se vaccineze cu Silgard pentru a reduce substantial riscul de a face cancer de col uterin sau veruci genitale.

Silgard deschide o noua era in lupta impotriva cancerului de col uterin, o era in care vaccinarea combinata cu screeningul cervical va reduce semnificativ incidenta acestei afectiuni si a celorlalte cancere date de HPV, tipurile 6, 11, 16 si 18.

Silgard previne majoritatea bolilor care au la origine HPV, tipurile 6, 11, 16 si 18, tipurile 16 si 18 fiind responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer invaziv de col uterin si leziuni precanceroase vaginale si vulvare si pentru peste 50% suta din leziunile de tip 2.

HPV tipurile 6 si 11 sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cazurile de veruci genitale. De asemenea, cele patru tipuri de HPV sunt responsabile de 35-50% din leziunile cervicale vaginale si vulvare de risc scazut si determina rezultate anormale la testul Papanicolau.

Leziunile cauzate de tipul 6 si 11 sunt identice din punct de vedere clinic cu leziunile precanceroase, care au la origine tipurile 16 si 18.

In studiile clinice, Silgard a prevenit in proportie de 100% cazurile de cancer de col uterin provocate de HPV 16 si 18 la femeile care nu fusesera expuse anterior la tipurile de HPV cuprinse in vaccin.

Eficienta vaccinului a fost evaluata prin patru studii clinice controlate placebo, dublu-orb. In aceste studii au fost inrolate 20.540 de femei cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani, care au fost monitorizate pe o perioada de pana la cinci ani. Analizele primare ale studiului au fost efectuate la femei care au primit toate cele trei doze de vaccin in decurs de un an de la inrolare, nu au avut abateri majore de la protocolul de studiu si nu au fost expuse la tipurile relevante de HPV inainte de prima doza si o luna dupa cea de-a treia doza.

Eficienta a fost evaluata incepand din luna a saptea dupa prima doza in studiile individuale si in analize combinate ale acestora. In plus, Silgard a prevenit 100% din cazurile de leziuni precanceroase vulvare si vaginale provocate de HPV tulpinile 16 si 18 la femeile care nu fusesera expuse la tipurile de HPV din vaccin.

Aceste studii au aratat, de asemenea, ca administrarea vaccinului la femeile care au fost infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV inainte de vaccinare le protejeaza de boala clinica provocata de celelalte tipuri de HPV, dar nu poate schimba cursul infectiei deja prezente.

"Comisia Europeana a aprobat inregistrarea Silgard intr-un timp foarte scurt, de numai noua luni, ceea ce - dupa parerea noastra - este o recunoastere a importantei vaccinului pentru sanatatea femeii, precum si a valorii rezultatelor studiilor clinice. Suntem mandri ca am reusit sa producem acest vaccin impotriva cancerului de col uterin si ca l-am pus la dispozitia pacientilor din Romania, la numai cateva luni de la lansarea lui pe plan mondial", a spus dr. Adrian Caretu, directorul general al Merck Sharp and Dohme Romania.

La randul sau, prof. dr. Adrian Streinu Cercel de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din capitala a apreciat ca este o realizare extraordinara pe plan mondial producerea unui vaccin care sa protejeze in proportie de 70% impotriva cancerului de col uterin. El a subliniat ca "infectia cu HPV este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbati infectandu-se cu HPV cel putin odata in viata. Infectia cu HPV are o incidenta mai mare la adolescenti si la adultii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani.

""Vaccinarea sistematica a adolescentelor cu Silgard ofera o solutie pe termen lung pentru profilaxia cancerului de col uterin si a celorlalte afectiuni date de tipurile 6, 11, 16 si 18 fiind extrem de utile pentru tarile in care nu exista un program eficient de depistare si tratament a leziunilor precanceroase, situatie valabila si pentru tara noastra", a adaugat profesorul Streinu Cercel.

In interventia sa, specialistul a mai evidentiat faptul ca se impune ca acest vaccin sa fie introdus in programele de vaccinare, fiind vorba despre tineri intre 11 si 26 de ani, chiar intre 9 si 26 de ani. In acest sens, s-au facut demersuri la Ministerul Sanatatii pentru includerea in programul de vaccinari, costul vaccinului fiind de aproximativ 450 de lei noi. Pentru a fi eficient este nevoie de trei doze.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a mai spus ca si femeile care trec de 26 de ani pot face aceasta vaccinare, dar dupa o evaluare facuta de medicul ginecolog. Vaccinul trebuie utilizat in mod deosebit pentru tinere, pentru cele care inca nu si-au inceput viata sexuala. El a precizat ca s-au facut teste care au evidentiat ca tipul cel mai mare de anticorpi este la 11-12 ani, de aceea este recomandata vaccinarea pentru aceasta grupa de varsta.

Prof. dr. Radu Vladareanu a adaugat ca si barbatii trebuie vaccinati, pentru ca si ei pot transmite aceasta infectie cu HPV.

In opinia profesorului Vladareanu, este foarte importanta vaccinarea, dublata insa de un screening, pentru ca acest vaccin acopera doar 70% dintre persoanele afectate de cancerul de col uterin, restul de 30% fiind cancere cu alte cauze.

Intre acestea se numara fumatul, dieta si alte infectii cu transmitere sexuala, care pot produce diferite forme de cancer.

Sursa : ROMPRES

12-03-2007, Vizualizari 4455
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.