Principiul care stă la baza reglării secreției de hormoni

©

Autor:

Principiul care stă la baza reglării secreției de hormoni
Un nou studiu realizat în cadrul Institutului Karolinska din Suedia și publicat în jurnalul Cell Reports arată că dopamina se poate autoregla și asigură noi direcții privind apariția efectelor secundare cauzate de dezechilibre.

Dopamina este un neurotransmițător de la nivelul creierului ce reglează concentrația de prolactină din sânge. Acest sistem poate fi însă dezechilibrat de unele medicamente, în special antipsihoticele, care pot cauza efecte sexuale adverse, precum impotență, libido scăzut, amenoree sau infertilitate.

În cadrul studiului au fost analizați o serie de neuroni ce favorizează producția de dopamină și controlează secreția de prolactină, hormonul care favorizează lactația, suprimă ovulația și stimulează apetitul proaspetelor mame. Este esențial ca sistemul de reglare a prolactinei să fie menținut sub control strict, astfel ca nivelul de hormoni de sânge să fie în limite normale pentru nevoile organismului.

După măsurarea activității electrice a neuronilor dopaminergici și a conexiunilor dintre aceștia, cercetătorii au observat un sistem prin care dopamina autoreglează activitatea acestora, chiar și la interacțiunea cu medicamentele.

La creșterea nivelului de dopamină din organism, s-a observat că activitatea celulelor dopaminergice a scăzut, prevenindu-se astfel apariția efectelor adverse. Aceste cercetări ar putea fi utile pentru dezvoltarea unor medicamente cu mai puține efecte negative.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 30-10-2022 | creare: 15-04-2016 | Vizite: 2738
Bibliografie
New principle for brain-controlled hormone secretion, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-principle-brain-controlled-hormone-secretion.html


©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum