Printesa Diana ar mai fi putut trai daca medicii francezi ar fi procedat diferit, sustin o serie de medici britanici si americani

Data publicării: 18-06-2007

 Viata printesei Diana ar fi putut fi salvata daca medicii francezi ar fi fost mai operativi in a se concentra pe transportarea sa la spital si nu pe acordarea unui prim ajutor la locul accidentului, sustine Dr James Colthurst, informeaza in numarul sau de luni cotidianul britanic Daily Express.
    O data cu apropierea comemorarii a zece ani de la tragedia petrecuta la Paris, opinia publica britanica si internationala este din ce in ce mai interesata de detalii si amanunte privind soarta printesei Diana.
    Dr. Colthurst, care are mai mult de 25 de ani de experienta in medicina si-a pus intrebarea daca nu cumva medicii francezi ar fi putut face mai multe pentru a o  salva pe Lady Di. ""Credinta mea este ca daca Diana ar fi fost transportata mai rapid la spital, chirurgii ar fi avut o sansa mai buna sa o mentina in viata. Traumatismele suferite de ea erau foarte grave, dar s-a actionat cu intarziere asupra acestor traume, fapt care probabil ca i-a fost fatal.
    Argumentele sale sunt sustinute de asemenea de cateva nume importante din randul medicilor specialisti in traume, care au comentat la randul lor ca in cazul printesei Diana se puteau face mai multe.
    Din cauza traumelor suferite, personalului medical ce a intervenit la locul accidentului i-a trebuit peste o ora si jumatate pentru a o transporta pe Diana la spital. In loc sa se indrepte cat mai repede spre cel mai apropiat spital, medicii francezi de pe ambulantele sosite la fata locului au incercat sa-i ofere lui Diana primul autor chiar pe sosea.
    ""Avand in vedere faptul ca Diana era inca in viata la doua ore dupa producerea accidentului, daca ar fi ajuns dupa o ora pe masa de operatie ar fi putut fi salvata"", a comentat si Dr John Ochsner, fostul presedinte al Societatii Internationale pentru Chirurgie Cardiovasculara. Acelasi punct de vedere este impartasit si de Dr David Wasserman, un medic american cu o experienta de 9 ani in traumatologie.
    Dr Colthurst o cunostea personal pe printesa Diana, inca de cand avea 17 ani si frecventa alaturi de parinti aceasi statiune de ski.
    Accidentul caruia i-a cazut victima printesa Diana, prietenul sau Dodi si soferul limuzinei Mercedes in care se aflau s-a produs la ora 12"20 a.m., automobilul scapat de sub control izbindu-se de cel de-al 13-lea stalp de sustinere al pasajului Alma din Paris. Dodi si soferul au murit pe loc, iar Diana, desi grav ranita, era inca constienta in momentul in care a intervenit primul medic - un generalist care a trecut intamplator cu masina pe la locul accidentului.
    Ambulanta a sosit in sapte minute la locul accidentului, iar o echipa foarte calificata de paramedici francezi au inceput actiunea de salvare. Diana a suferit primul stoc cardio-respirator in timp ce era extrasa din epava automobilului insa medicii au reusit sa o readuca la viata prin masaj cardiac extern. Printesa a fost apoi urcata in ambulanta, dar in conformitate cu reglementarile in vigoare in Franta, soferul ambulantelor trebuie sa conduca foarte incet pentru ca victimele sa nu sufere si alte socuri de la drum.
    La un moment dat pe drumul spre spital, ambulanta a fost oprita pentru a i se administra printesei Diana niste injectii cu adrenalina dupa un al doilea stop cardio-respirator. Cei doar 6 kilometri care despart locul accidentului de cel mai apropiat spital, Pitie-Salpetriere Hospital, au fost parcursi in nu mai putin de 40 de minute, ceea ce inseamna ca printesa Diana a fost introdusa in sala de operatii la mai bine de o ora si jumatate dupa accident.
Sursa: Rompres, 18-06-2007, Vizualizari 1582
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.