Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici

©

Autor:

Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
Administrarea zilnică a suplimentelor cu diverse combinații de tulpini probiotice nu protejează sugarii și copiii mici împotriva infecțiilor răspândite frecvent în colectivități, în instituțiile pentru îngrijirea copiilor sub 3 ani. Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat în cadrul Universității din Copenhaga publicat ulterior în jurnalul științific Pediatrics.

În Danemarca circa 90% dintre copiii cu vârsta între 1 și 2 ani frecventează creșele și se estimează că fiecare copil absentează în medie 12 zile pe an din cauza infecțiilor - evaluarea eficienței utilizării combinațiilor de probiotice fiind în acest caz vitală pentru dezvoltarea strategiilor de prevenție a afecțiunilor infecțioase, acestea fiind o cauză majoră de distres și pentru părinți din prisma suferinței copilului în primul rând, dar și a costurilor (absenteismului de la locul de muncă, costurile medicale etc.).

La studiul ProbiComp au participat 290 sugari cu vârsta medie de 10 luni, dintre care circa 50% erau fete. Intervenția a durat 6 luni, timp în care sugarii au fost repartizați aleatoriu pentru a primi zilnic fie placebo, fie o combinație de probiotice – Bifidobacterium animalis subspecie lactis și Lactobacillus rhamnosus – în doză de 10 la puterea a 9-a unități formatoare de colonii. Cele două tulpini au fost analizate anterior în rândul preșcolarilor expuși colectivității, fiind asociate cu reducerea incidenței și a duratei infecțiilor respiratorii și gastrointestinale, respectiv reducerea numărului zilelor de absenteism de la grădinițe și școli.

Părinții au primit chestionare zilnice și săptămânale pentru a documenta absența copiilor de la creșă, instalarea simptomelor de boală și vizitele la medic. Complianța medie s-a situat la 97% în ambele grupuri.

Un aspect care trebuie luat în calcul este faptul că circa 50% dintre copiii care au primit probiotice și 44% în grupul de control, au fost alăptați pe durata studiului.

Potrivit rezultatelor obținute, media zilelor în care micuții au absentat a fost în jur de 11 zile, fără a se obiectiva diferențe între grupul ce a beneficiat de suplimentare cu probiotice și cel de control. Nu au fost observate diferențe nici în ceea ce privește:
  • numărul cazurilor de infecții ale tractului respirator inferior sau superior diagnosticate de către medic,
  • numărul vizitelor medicale, al tratamentelor cu antibiotice, al incidenței și duratei diareei, respectiv al simptomelor comune de răceală, febră sau vărsături, implicit
  • absenteismul de la locul de muncă al aparținătorilor.

Nu au fost identificate efecte adverse în urma administrării suplimentelor cu probiotice.

Sugarii incluși în studiu aveau în general o stare bună de sănătate și circa jumătate dintre ei erau încă alăptați, fapt care ar putea prezenta efecte protective asupra sistemului imunitar, independent de administrarea probioticelor. Cu toate acestea, suplimentarea cu probiotice pentru a preveni infecțiile respiratorii și gastrointestinale la sugarii și copiii mici ce frecventează creșele, nu pare să ofere beneficii adiționale pentru sănătate micuților,” punctează Rikke Pilmann Laursen, investigatorul principal al studiului ProbiComp.

Așa cum s-a putut observa din studiile și analizele anterioare, efectele suplimentării cu probiotice sunt dependente de mai mulți factori – tulpinile utilizate, dozele administrate, vârsta și starea de sănătate a copiilor. Sigur, nicio intervenție nu este 100% perfectă, însă trebuie luate în considerare efectele și informațiile limitate cu privire la administrarea profilactică de probiotice pentru a manipula funcția imunitară și riscul infecțios la copiii mici.

Sursa: Medscape

Data actualizare: 12-07-2017 | creare: 12-07-2017 | Vizite: 1563
Bibliografie
(1) Probiotics Don’t Curb Infections in Healthy Infants Entering Child Care, link: https://www.medscape.com/viewarticle/882494?nlid=116434_455&src=WNL_mdplsfeat_170711_mscpedit_peds&uac=32227MT&spon=9&impID=1387321&faf=1
(2) Probiotics and Child Care Absence Due to Infections: A Randomized Controlled Trial, link: https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/06/29/peds.2017-0735

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârsta și imunitatea
  • Stresul și sistemul imunitar
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum