Problemele de sexualitate - de la discuțiile superficiale de la TV, pe agenda celor mai importanți specialiști în domeniu

Data publicării: 27-06-2017

Problemele de sexualitate - de la discuțiile superficiale de la TV, pe agenda celor mai importanți specialiști în domeniu Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR) va organiza în perioada 27-29 octombrie 2017 la Ana Hotels, din Poiana Braşov cea de-a XVII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicina Sexualităţii. La conferinţă sunt aşteptaţi să participe peste 150 de medici din România şi din străinătate din mai multe specialităţi medicale, precum endocrinologie, urologie, obstetrică- ginecologie, dermato- venerologie, psihiatrie, diabet- nutriție și boli metabolice, medicină internă, medicină de familie şi psihologi.

În cadrul  acestei ediţii este invitată prof. Dr. Mijal Luria, obstetrician - ginecolog, membru al Comitetului Ştiinţific al Societăţii Europene de Medicina Sexualitatii (E.S.S.M), Director al Centrului pentru Sănătate Sexuală din cadrul Clinicii Hadassah Mt. Scopus, Preşedinte al Societăţii de Medicină Sexuală din Israel.

În 2017, discuţia despre sex, fie la televizor, fie într-o gazetă colorată, este frecvent superficială şi suculentă. Mult mai rar şi mai greoi se ajunge în cabinetul specialistului, doctor sau psiholog. Putem da vina pe lipsa de timp sau pe jena pacientului, care nu îşi găseşte cuvintele pentru a deschide subiectul, sau pe atitudinea celor care tratează subiectul cu dezinteres”, a declarat doctorul Cătălin Belinski, medic primar urolog cu competenţă în sexologie, Președintele Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR).

Disfuncţiile sexuale, posibili prevestitori ai unor probleme medicale mai grave

Comparativ cu alte probleme de sănătate mult mai serioase şi grave, precum cancerul, bolile metabolice, cardiovasculare sau depresia,  disfuncțiile sexuale par să fie o banalitate.

Nu ne gândim însă cât de adânc este afectată sexualitatea, nu sexul. Iar suferindul nu este doar pacientul, ci relaţia acestuia, în sine”, apreciază psiholog Adrian Calomfirescu, Secretar General al AMSR. Potrivit acestuia, complexitatea problemei poate provoca neplăceri mai mari decât vrem să recunoaştem, deoarece sexualitatea cu laturile ei biologice, psihologice şi sociale este cea care dictează funcţionalitatea sau disfuncţionalitatea. „Dacă adăugăm în ecuaţie mai multe variabile, precum probleme de sănătate, infertilitate, probleme de cuplu etc. , totul se complică şi mai mult”, a conchis psiholog Adrian Calomfirescu.

La rândul său, doctorul Radu Mihalca, medic primar endocrinolog cu competență în andrologie și sexologie, vicepreședintele Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR), avertizează asupra faptului că disfuncţiile sexuale sunt considerate ca posibili prevestitori ai unor probleme medicale mai grave, metabolice sau cardiovasculare, din prezentul pacientului. „Din păcate, timpul trecut până la consultul de specialitate, moment în care s-au epuizat celelalte opţiuni la îndemână, nu face decât să complice o ecuaţie deja dificilă. Abordarea multidisciplinară este temelia protocolului european pentru evaluarea disfuncţiilor sexuale și doar în uma unui consult amănunţit (urologic, ginecologic, endocrinologic, psihologic, etc.) putem vorbi de o clarificare a problemei”, a subliniat Dr. Radu Mihalca, președintele celei de-a 17-a ediții a Conferinţei Naţionale de Medicina Sexualităţii.

„În cei 17 ani de existență,  portofoliul de proiecte al AMSR s-a extins, tocmai din dorința de a împărtăşi cunoştinţele și know-how-ul lectorilor noştri specialiştilor doritori de informaţie care întâmpină o astfel de cazuistică. Câteva dintre temele complexe abordate în cadrul conferinţei sunt: „Cancerul de prostată şi reabilitarea sexuală”, „Cancerul de sân, uter şi sexualitatea”, „Incontinenţă şi viaţă sexuală”, „Influenţa hormonilor asupra sănătăţii sexuale”, „Tulburări de libidou, excitare şi orgasm”, „Problemele psihosexuale şi managmentul lor”, „Chirurgia urologică/ginecologică şi sănătatea sexuală”, „Disfuncţia erectilă: epidemiologie, factori de risc, lifestyle management, tratament medical/chirurgical/psihologic”, „Ejaculare precoce: epidemiologie, factori de risc, lifestyle management, tratament medical/chirurgical/psihologic”, „Homosexualitatea şi tulburările de gen”, a declarat prof.univ. dr Nicolae Calomfirescu, președintele fondator al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR)

Dorim ca locaţia şi organizarea să aducă un suflu nou evenimentului, unde vă aşteptăm pentru o atmosferă şi discuţie colegială multidisciplinară în abordarea unor probleme ce afectează atât pacienţii noştri, cât şi relaţiile lor. Tot ce își dorește AMSR este să schimbe atitudinea abordării acestor dificultăți atât de către specialiști,  cât și de către pacienți”, a declarat dr. Cătălin Belinski, preşedintele Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR).


Pentru mai multe detalii referitoare la proiect:

Dana Dumitru, Project Manager
0722.585.995, dana.dumitru@houston.ro
       
Management eveniment: Houston NPA
Sursa: Houston NPA, 27-06-2017, Vizualizari 212
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.