Procreerea asistata medical prezinta risc crescut de malformatii (studiu)

Data publicării: 15-06-2010

Copiii nascuti prin procreere asistata medical prezinta un risc crescut de malformatii congenitale severe, potrivit unui studiu publicat duminica si citat de AFP.

Parintii care se gandesc sa recurga la tehnici de procreere asistata medical (PAM) ar trebui sa cunoasca aceste riscuri, au avertizat cercetatorii. Studiul, cel mai vast realizat pana acum in acest domeniu, a analizat copiii nascuti prin PAM in 33 de clinici din Franta, din 2003 pana in 2007 - peste 15 000 de nasteri.

'Am constatat cazuri de malformatii severe la 4,24% dintre copii', arata dna Viot, principalul autor al studiului, genetician la maternitatea Port Royal din Paris.

Astfel de malformatii apar la 2-3% dintre copiii nascuti in mod normal. 'Nivelul ridicat de malformatii se refera mai ales la afectiuni cardiace, ale sistemului uro-genital si se observa mai mult la baieti', a explicat ea intr-un comunicat.

Printre cazurile de gravitate mai mica, se numara angiomul sau aparitia unor tumori cutanate sau subcutanate benigne. Ultimele afecteaza mai multe fetele decat baietii.

'In Franta exista circa 200 000 de nasteri prin PAM; ca atare, incidenta ridicata a malformatiilor in randul acestor copii constituie o problema de sanatate publica', a spus dna Viot. 'Este important ca toti medicii sa fie informati de aceste riscuri', a adaugat ea.

Se pare ca varsta parintilor cu copii malformati nu este un factor determinant, potrivit studiului. Cercetatorii precizeaza totusi ca nu s-a stabilit oficial daca nivelul mai ridicat de malformatii se datoreaza exclusiv tehnicilor de PAM sau daca acestea sunt de natura genetica si au sarit generatia parintilor.

Cea mai raspandita tehnica de procreere asistata medical este fecundarea in-vitro si injectarea intra-citoplasmica a spermei. Si stimularea hormonala a ovulatiei este una din tehnicile folosite.

'In prezent, rata infertilitatii creste si tot mai multe cupluri trebuie sa recurga la PAM pentru a avea copii. Este vital ca noi sa facem tot ce se poate pentru a descopri cauzele malformatiilor care-i afecteaza pe acesti copii', a incheiat dna Viot, citata de AFP.
Sursa: Agerpres, 15-06-2010, Vizualizari 455
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.