Produs pentru diagnosticarea melanomului fără biopsie

©

Autor:

Produs pentru diagnosticarea melanomului fără biopsie
Biopsiile pentru diagnosticarea melanomului ar putea fi în viitor înlocuire de un test genetic cu ajutorul unei benzi adezive speciale.
Produsul numit DermTech PLA (Pigment Lession Assay) poate identifica leziuni cu risc crescut pentru melanom prin analiza ARN.

Acesta se aplică pe leziunea suspectă, și ulterior se dezlipește ușor, fără a cauza durere. Proba se trimite la laborator pentru testare genetică. Banda adezivă specială reține celule din stratul superficial al pielii, numit stratul cornos. Acestea conțin informația genetică ce urmează a fi analizată pentru a stabili un diagnostic.

Testele analizează amprenta expresiei genice asociată cu melanomul: genele PRAME și LINC00518. Aceste două gene aparțin unor clase diferite de molecule cunoscute ca având un rol în oncogeneză și sunt în concentrații crescute în melanom.

Dacă rezultatul este pozitiv, va fi necesară o biopsie totală. Biopsia presupune prelevarea unei probe de țesut pentru a fi testată în laborator.

În cazul acestui test, cercetările au arătat că există riscul de 1% de a oferi un rezultat fals negativ, comparativ cu 9% în cazul unei biopsii.

Scopul produsului este de a reduce intervențiile dureroase ne-necesare și depistarea precoce și sigură.

Conform cercetătorilor, produsul poate distinge melanomul de leziunile benigne cu valoarea predictivă negativă de 99%, sensibilitate de 91% și specificitate de 69%. Are avantajul și că este confortabil de realizat, nedureros și convenabil.

Melanomul este printre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel global. De multe ori este depistat în stadii avansate, când este mai dificil de tratat și șansele de supraviețuire scad considerabil.

Foto: DermTech

Data actualizare: 07-11-2019 | creare: 15-03-2018 | Vizite: 1694
Bibliografie
Battling skin cancer with a piece of tape instead of a scalpel, link: https://www.sandiegouniontribune.com/business/biotech/sd-me-dermtech-melanoma-tape-biopsy-20180314-story.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aluniță sau cancer de piele?
  • MIT: Alunițele cu fire de păr nu sunt maligne (canceroase)
  • Crema cu FPS 30 poate amâna debutul melanomului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum