Produsele comercializate drept alimente fără gluten nu înseamnă neapărat că sunt sănătoase, avertizează experţii

Data publicării: 12-05-2017

Produsele alimentare fără gluten nu ar trebui să fie considerate un înlocuitor sănătos al celor obişnuite deoarece pot conţine niveluri ridicate de grăsimi şi de zahăr, dar şi o cantitate prea mică de proteine, avertizează un grup de experţi citaţi de The Telegraph.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Societăţii europene de gastroenterologie, hepatologie şi nutriţie pediatrică (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) au făcut un apel la reformularea modului în care sunt comercializate produsele fără gluten astfel încât acestea să aibă acelaşi conţinut ca şi cele pe care le înlocuiesc.

Avertizarea privind conţinutul sărac din punct de vedere nutriţional al alimentelor fără gluten vine în urma unei evaluări a 654 de produse aparţinând 25 de mărci, comparate cu variante similare care conţineau gluten. Potrivit rezultatelor, alimentele fără gluten aveau un conţinut semnificativ mai mare de grăsimi şi o compoziţie mai săracă din punct de vedere nutriţional în comparaţie cu cele obişnuite.

De asemenea, s-a constatat că multe dintre produsele cu gluten - în special cele de panificaţie, paste, pizza şi făină - conţineau de trei ori mai multe proteine decât variantele înlocuitoare, fără gluten.

Cercetătorii avertizează că dezechilibrul este atât de sever încât ar putea avea impact asupra dezvoltării copiilor şi ar creşte riscul de obezitate infantilă.

''Deoarece din ce în ce mai multe persoane urmează o dietă fără gluten pentru a gestiona în mod eficient boala celiacă, este imperativ ca alimentele comercializate drept înlocuitori să fie reformulate pentru a fi siguri că acestea au cu adevărat valori nutriţionale similare'', a declarat dr. Joaquim Calvo Lerma, cercetător în cadrul societăţii menţionate. ''Acest lucru este important în special pentru copii, în cadrul unei diete echilibrate esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă'', a completat acesta.

De asemenea, experţii au avertizat că mulţi consumatori pot să nu fie conştienţi de conţinutul produsele care nu conţin gluten din cauza etichetării incorecte a acestora. ''Ţinând cont că valorile nutriţionale ale produselor fără gluten variază semnificativ în comparaţie cu omoloagele lor cu gluten, cum ar fi faptul că au niveluri mai mari de grăsimi saturate, etichetele trebuie să indice în mod clar acest lucru astfel încât pacienţii, părinţii şi îngrijitorii să poată lua decizii informate'', a indicat dr. Sandra Martínez -Barona, cercetător asociat în cadrul studiului.

Dr. Naveed Sattar, specialist în boli metabolice şi profesor la Universitatea Glasgow, a declarat la rândul său că un produs vândut drept aliment fără gluten nu înseamnă că acesta este sănătos. ''Deoarece un produs alimentar este etichetat fără gluten nu înseamnă neapărat că este mai sănătos, iar consumatorii trebuie să fie informaţi cu privire la conţinutul de grăsimi saturate, zaharuri, proteine şi fibre'', a spus acesta. Medicul a menţionat de asemenea că persoanele ''care nu sunt obligate să mănânce produse fără gluten, pentru că nu au o boală intestinală care ar putea fi ameliorată prin consumul acestora, nu ar trebui să se orienteze către dietele fără gluten''.

Eurodeputata Daciana Sârbu, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European a declarat că legislaţia europeană prevede menţionarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare preambalate. ''Însă, produsele alimentare care nu sunt preambalate, printre care se poate număra pâinea sau pizza fără gluten, nu fac subiectul aceloraşi cerinţe de etichetare'', a spus ea. ''În acest caz, consumatorii ar putea fi mai puţin conştienţi de diferenţele nutriţionale importante cu un impact potenţial semnificativ asupra sănătăţii'', a completat eurodeputata.

Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul celui de-al 50-lea congres anual al Societăţii europene de gastroenterologie, hepatologie şi nutriţie pediatrică ce se desfăşoară în această perioadă în Praga.
Sursa: Agerpres, 12-05-2017, Vizualizari 151
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.