Prof.dr. Gh. Iana: Imagistica este o ramura importanta a medicinei

Data publicării: 12-02-2010

Seful Departamentului de imagistica al Spitalului de Urgenta Universitar, prof. dr. Gheorghe Iana, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca imagistica reprezinta o ramura importanta a medicinei din doua motive - pe de o parte pentru ca ajuta la diagnostic, iar pe de alta parte, pentru ca se utilizeaza ca mijloc terapeutic pentru unele afectiuni.


AGERPRES: Cum s-a dezvoltat terapia interventionala?
Prof. dr. Gh. Iana: Radiologia interventionala ca mijloc terapeutic s-a dezvoltat pe doua directii - o prima directie este vasculara si alta non vasculara. Cea vasculara presupune terapie endovasculara, prin care se rezolva formatiuni tumorale greu accesibile chirurgical, hipervascularizate sau se rezolva probleme de tip endovascular, malformatii vasculare, anevrisme, stenoze cum ar fi cele carotidiene, renale, se face preventia accidentului vascular cerebral.


AGERPRES: Care este modalitatea in care se face aceasta preventie ?
Prof. dr. Gh.Iana: Prin dilatarea si stentarea la nivelul carotidei. De asemenea, se rezolva anevrismele cerebrale prin introducerea de dispozitive in interiorul sacului anevrismal. Totodata, se fac terapii pentru fibroamele uterine, pentru sarcinile puternic vascularizate in metastazele tumorilor hepatice, in asociere cu chimioterapia endovasculara. Toate acestea constituie terapii importante prin radiologie interventionala.


AGERPRES: Care sunt terapiile nonvasculare?
Prof. dr. Gh. Iana : Radiologia interventionala non vasculara se adreseaza in special herniilor de disc, dar nu pentru toate. Sunt hernii care pot fi rezolvate prin nucleoplastie sau ozonoterapie. Alte afectiuni care se pot rezolva sunt tumori osoase vertebrale, in metastaze se pot face vertebroplastii.


AGERPRES: Care sunt ramurile medicinei care beneficiaza cel mai mult de imagistica?
Prof. dr. Gh.Iana: Toate ramurile medicinei beneficiaza de imagistica. As trece in prim plan neurologia, neurochirurgia si oncologia. Aportul diagnosticului imagistic in neurologie si neurochirurgie este mare, iar stadializarea si evaluarea pacientilor in oncologie nu se poate face fara imagistica. Toate acestea fac absolut obligatorie crearea unei scoli, care sa pregateasca noi specialisti.
In cadrul Spitalului Universitar am creat un laborator de de radiologie interventionala, cu echipamente moderne si, in parteneriat cu Societatea Romana de Radiologie si Radiologie Interventionala, am deschis un Centru de formare (supraspecializare) pentru radiologii interesati sa-si insuseasca tehnicile de radiologie interventionala. Astfel de centre functioneaza cu succes si in Craiova, Cluj, Iasi si am inceput un parteneriat cu laboratorul de la Spitalul Militar Central din Bucuresti.
In ultimii doi ani organizam in fiecare an Conferinta nationala de radiologie interventionala. Anul acesta se va desfasura, in perioada 19-20 februarie, la acest eveniment urmand sa participe reprezentanti ai spitalelor din tara, dar si din strainatate.

Sursa: Agerpres, 12-02-2010, Vizualizari 1390
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.