Prof. Univ. Dr Sorin Rugină: “Ne excludem din Europa!”

Data publicarii: 11-05-2017

Aceasta expresie a fost folosită de Prof. Univ. dr. Sorin Rugină, în cadrul celei de-a XIX-a editii a Practic MF, simpozionul regional adresat medicilor de familie din judetele CT, TL, CL, IL, BR, GR, IF, B și organizat în perioada 05-06 mai, la Eforie Nord.
               
Prof. Rugină a abordat o tema extrem de actuală, vaccinarea și a enumerat pe scurt, provocările cu care ne confruntăm și care au dus la “un nivel insuficient de vaccinare la adolescenți, la adulți și la vârstnici”, respectiv „ dezvoltarea organizațională inadecvată, lipsa serviciilor de vaccinare "dedicate" pentru aceste grupe de vârstă, alocarea redusă a resurselor, lipsa invitației active la vaccinare, responsabilități neclare privind cine ar trebui să ofere și să efectueze imunizarea, comunicarea necorespunzătoare, incertitudinea privind indicațiile pentru vaccinările unice, persistență îndoielnică privind eficacitatea și siguranța (factor de   agravare: campaniile post-pandemice de comunicare și îndoielile privind "interesele ascunse si percepția riscului redus”).
 
Pe langa provocările ridicate de vaccinologie, un alt subiect “fierbinte” a fost abordat în cadrul prezentării susținute de Conf. Dr. Dumitru Irina-Magdalena, respectiv antibioticoterapia si rezistenta la antibiotice. “România ocupă a treia pozitie în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai crescută rezistență la antibiotice. Între cauzele are au dus la această situație se numără : utilizarea în exces a antibioticelor, folosirea nejustificată a antibioticelor cu spectru larg, subdozarea antibioticelor și tratamentele prelungite, mult după disparitia simptomatologiei.”

Rezistența dobândită la antibiotice este o problemă de o gravitate în continuă creștere, deși în multe cazuri poate fi evitată prin aplicarea perseverentă a următoarelor măsuri: respectarea protocoalele de prevenție și control al infecțiilor, explicarea pacienților a modului de administrare și riscul de RAM în cazul utilizării incomplete/incorecte, promovarea prevenirii infecțiilor prin măsuri de igienă, inclusiv orală, spălarea mâinilor, acoperirea nasului/gurii în caz de strănut, sex protejat, vaccinare și prescrierea de antibiotice conform ghidurilor, numai în cazuri justificate, când putem evidenția prezența infecției  care necesită tratament antibiotic”, au punctat în cadrul simpozionului regional Practic MF Eforie Nord, dr. Ileana Brînză și Dr Liliana Chițanu.

În perioada 05-06 mai 2017, aproximativ 150 medici de familie din județele CT, TL, CL, IL, BR, GR, IF, B au participat la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat de către compania de comunicare medicală Houston NPA, la Hotel Europa din Eforie Nord.  Ediția 19 a fost coordonată științific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, iar alături de el s-au aflat alți 23 lectori consacraţi, din multiple specialități medicale: medicină de urgență, medicină internă, podiatrie, gastroenterologie, boli infecţioase, medicină sportivă, medicină de familie, psihiatrie şi medicină de familie.
         

Practic MF este un eveniment care „ provoaca” si care surprinde de multe ori pe cei aflati la prima participare prin franchetea exprimarii, atat din partea lectorilor cat si din partea participantilor. Ne dorim sa avem alaturi de noi oameni care isi exprima onest opiniile, care isi argumenteaza punctele de vedere, care vin cu informatii practice, care nu se tem sa recunoasca atunci cand au nevoie de mai multe informatii despre un subiect si care nu sufera de autosuficienta. Cred ca este nevoie de cat mai multi astfel de oameni in sistemul medical romanesc si mai cred ca cei care ii descopera au datoria sa ii si promoveze” a declarat Dr. Maria Szerac , CEO Houston NPA.

             Programul evenimentului a inclus și 2 workshop-uri: unul sustinut de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu şi psiholog clinician Adrian Costin Calomfirescu (certificare europeană pentru psihosexologie)- pe tema „medicina sexualităţii şi reproducerii”, iar celalat pe tema podiatriei- susținut de dr. Ramona Colț.

La această ediție, castigatorul premiului pentru „Cel mai activ participant” este un medic de familie din Constanta- POPESCU STEFANIA ANDREEA, iar la Bucuresti s-a îndreptat Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebările de atenție- dr. LICU GLANDIOLA.


Calendarul evenimentelor PRACTIC MF 2017:
1. 9-11 iunie 2017, PMF Băile Tușnad;
2. 13-15 oct 2017, PMF Gura Humorului;
3. 17-19 nov 2017, PMF Poiana Brasov;

Invitam medicii de familie să se înscrie și la:

  • Conferința Națională “ Fragilitate și Sarcopenie” (cu referire la fragilitatea vârstnicului, osteoporoză, pierderea de masă musculară și osoasă) -9-10 iunie, București, Coordonator știintific: Prof dr Cătălina Poiană
  • Conferința regională de cancer bronhopulmonar- Oltenia, 20 septembrie 2017, UMF Craiova , Coordonator stiintific: Sef lucrări dr Alin Demetrian
  • Conferinta nationala de medicina sexualitatii, 27-29 oct. 2017- Poiana Brasov, Coordonator stiintific: Dr. Radu Mihalca, vicepresedinte AMSR


Pentru mai multe detalii referitoare la proiect:

Dana Dumitru, Project Manager, 0722.585.995, dana.dumitru@houston.ro
       
Sursa: Houston NPA, 11-05-2017, Vizualizari 86
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK