Program pentru chirurgia laparoscopica

Data publicării: 12-02-2008

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a prezentat, marti, intr-o conferinta de presa, Programul pentru chirurgie laparoscopica.
El a subliniat ca acest program este rodul colaborarii dintre Comisia pentru specialitati chirurgicale din Ministerul Sanatatii Publice si Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica.
Prin acest program au fost achizitionate 60 de seturi de chirurgie laparoscopica de ultima generatie, destinate interventiilor chirurgicale si 9 simulatoare bazate pe realitatea virtuala, pentru instruirea medicilor chirurgi in utilizarea acestor tehnici moderne.
Intreaga investitie a fost facuta cu bani de la bugetul MSP si se ridica la aproximativ 7 milioane de euro.
"Astfel de aparatura nu a mai fost achizitionata in Romania dinainte de anul 2000. Aparatura existenta astazi in tara este expirata fizic si moral, ceea ce duce la diminuarea sigurantei interventiei. De asemenea, uzura morala face imposibila achizitionarea de piese de schimb, deoarece nu se mai fabrica", a explicat ministrul sanatatii.
Potrivit acestuia, programul si, implicit, investitia au la baza o evaluare a comisiei si a Asociatiei pentru Chirurgie Endoscopica.
"Concluziile evaluarii sunt extrem de graitoare: ponderea interventiilor laparoscopice in Romania este de 20% din totalul operatiilor, comparativ cu 50-70%, cat este in tarile UE", a spus ministrul Nicolaescu.
Presedintele Comisiei pentru specialitati chirurgicale din MSP, prof. dr. Mircea Beuran, a adaugat ca aceste interventii au beneficii mari pentru pacienti - vindecare mai rapida, diminuarea durerii postoperatorii, reducerea complicatiilor si a recuperarii. Din punct de vedere financiar, aceste interventii au avantajul ca reduc durata de spitalizare, scad costurile de tratament postoperatoriu pentru ca recuperarea se face in timp mai scurt, reduc perioada de incapacitate temporara de munca a pacientului.
Un calcul simplu facut de specialisti arata ca durata medie de spitalizare dupa o interventie laparoscopica se diminueaza cu 3 zile. La 100.000 de astfel de operatii se poate face o economie de aproape 15 milioane de euro, bani care se pot folosi in alte scopuri in sistem, a adaugat ministrul Sanatatii.
Dr. Catalin Copaescu, secretarul Asociatiei Romane pentru Chirurgie Endoscopica, a subliniat ca pe baza evaluarii asociatiei, au fost alese pentru inceput 22 de judete si municipiul Bucuresti pentru repartitia aparaturii, fiind incluse 43 de spitale. El a subliniat ca au fost alese aceste unitati pentru ca aici exista o experienta in acest domeniu si personal pregatit. Sunt unitati sanitare unde se fac anual intre 1500 si 2000 de interventii laparoscopice, a subliniat dr. Copaescu.
Prof. dr. Mircea Beuran a apreciat ca este pentru prima data cand se realizeaza un Program national pentru chirurgie, respectiv pentru chirurgia laparoscopica. El a subliniat necesitatea programului si a existentei unor date la nivel national cu privire la aceste interventii.De altfel, se va face si un Registru national pentru monitorizarea rezultatelor si a eficientei programului.
Dr. Beuran a facut referire la faptul ca normele internationale prevad ca un modul de chirurgie laparoscopica sa efectueze 500 de operatii, altfel aparatura este distribuita altei unitati.
Coordonarea stiintifica a programului, evaluarea performantei si rezultatelor obtinute prin acesta metoda revine Asociatiei Romane pentru Chirurgie Endoscopica. Tot Asociatia se va ocupa si de pregatirea profesionala a chirurgilor.
Fiecare echipament de chirurgie laparoscopica are un sistem complex de stocare a datelor despre fiecare pacient si despre interventia la care a fost supus, date care vor fi centralizate si valorificate in studii nationale. De asemenea, aceste date se vor putea constitui in material stiintific credibil si pe plan international.
Ministrul Nicolaescu a subliniat ca Programul de dezvoltare a chirurgiei laparoscopice este inca un pas pe calea reformei calitative in sistemul sanitar: specialistul beneficiaza de dotari de ultima generatie, iar cetatenii de utilitatea unor asemenea investitii, contribuind la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei si realizarea unui sistem de sanatate modern si eficient, compatibil cu sistemele de sanatate din Uniunea Europeana.
12-02-2008, Vizualizari 769
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.