Programe de congelare a ovulelor: trebuie oare amanata maternitatea in favoarea unei cariere?

Data publicării: 28-09-2007

Avand in vedere faptul ca doua importante clinici de fertilizare au lansat programe de congelare a ovulelor, jurnalista Caroline Jones de la tabloidul britanic The Mirror a analizat argumentele pro si contra ale optiunii femeilor de a-si amana maternitatea in favoarea carierei, pentru a-l gasi pe "Domnul Perfect" sau pentru a se bucura de cativa ani in plus de libertate.
    Femeile in varsta de treizeci si ceva de ani traiesc adesea dilema de a avea sau nu un copil - sa aiba un copil acum sau sa mai astepte si sa riste pana cand va fi prea tarziu pentru intemeierea unei familii?
    O noua descoperire stiintifica insa, care le permite femeilor sa isi prelungeasca fertilitatea, va face ca unele sa poata avea copii la varste mai inaintate. Congelarea embrionilor este posibila de ani de zile, dar acum pot fi congelate si ovulele, putand fi folosite pentru fertilizarea in vitro /FIV/ mai tarziu. O femeie de 40 de ani are mai multe sanse sa ramana gravida folosind ovulele ei de la 30 de ani decat cele de la 40.
    Dr Gillian Lockwood, directorul medical al Midland Fertility Services, care practica congelarea ovulelor, a declarat: ”Acum femeile isi pot pastra fertilitatea asa cum au facut barbatii decenii intregi cu spermatozoizii lor.

    Ovule, nu embrioni

    Cazul nefericit al lui Natallie Evans subliniaza riscurile cu care se confrunta un cuplu atunci cand se pune problema de a fi proprietarii comuni ai unui embrion. Natallie si partenerul ei de atunci, Howard Johnston, au creat sase embrioni inainte ca ea sa inceapa tratamentul impotriva cancerului ovarian, in 2001. In momentul in care ea a decis sa foloseasca embrionii, se despartise de prietenul ei, iar el a refuzat sa isi dea consimtamantul pentru a-i folosi.
    Noua tehnica de congelare a ovulelor evita insa aceasta problema, in conditiile in care numai femeia are dreptul de proprietate asupra ovulelor congelate. Acest lucru le permite femeilor sa isi opreasca ceasul biologic timp de zece ani sau chiar mai mult. Atunci cand vor decide ca a sosit momentul potrivit, isi pot decongela ovulul si, folosind procedurile FIV de rutina, pot ramane insarcinate.

    Functioneaza oare intotdeauna?

    Sansa de a da nastere unui fat viu prin tehnica congelarii ovulelor este aceeasi ca si in cazul FIV, sustine Dr Lockwood, rata de succes fiind de 25-35 la suta.
    Dintre cele 10 clinici care practica congelarea ovulelor, din Marea Britanie, numai una a inregistrat succes. Au existat trei sarcini din care au rezultat patru copii de la femei care au folosit ovule congelate.
    Dr Lockwood a recunoscut: "Nu vreau sa incurajez femeile care pot avea o familie la varsta potrivita sa recurga la procedura congelarii ovulelor ca alternativa"
    Ne nastem cu un anumit numar de ovule care imbatranesc odata cu noi - astfel ca la varsta de 40 de ani, ovulele au tot 40 de ani si se deterioreaza pe masura ce imbatranesc.
    Dar, asa cum afirma dr Lockwood: ”Ar fi de preferat ca o femeie de 42 de ani sa isi foloseasca ovulele congelate de la 30 de ani, decat sa isi asume riscul si sa isi foloseasca ovulele "expirate" de la 40 de ani si sa nu ramana gravida”.

    Motive pentru a congela ovule

    Dr Lockwood afirma ca 40 la suta dintre pacientele care recurg la congelarea ovulelor sufera de cancer si urmeaza sa faca chimioterapie, care ar putea sa le distruga ovarele.
    Alte 20 la suta sunt cupluri cu obiectii etice sau religioase fata de congelarea embrionilor - cum ar fi catolicii. Dar restul de 40 la suta vor sa isi congeleze ovulele ca un fel de ”polita de asigurare”. Motivul ar putea fi o focalizare asupra carierei, cautarea unei stabilitati financiare sau faptul ca nu au un partener.
    Femeile care se incadreaza in aceasta categorie nemedicala pot plati pentru aceasta procedura cel putin 2.500 de lire sterline.

    Raman proaspete ovulele congelate?
   
    ”Contrar credintei populare, ovulele, care sunt depozitate in azot lichid la minus 196 de grade Celsius, nu se deterioreaza si pot fi pastrate pe termen nelimitat”, a spus dr Lockwood.
”Nu sunt ca baghetele de peste care trebuie sa fie consumate pana la o anumita data. Ele sunt practic inghetate in timp”. Dar este un proces delicat care nu prezinta niciun fel de garantie.

    Procedura

    Se administreaza FSH, un hormon care stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule decat in mod normal. Apoi, o operatie chirurgicala care dureaza 10 minute preleveaza ovulele, pacienta fiind anesteziata, dar constienta. Ovulele sunt apoi deshidratate, umplute cu o solutie ”anticongelare”, inghetate treptat si tinute in azot lichid atat timp cat este nevoie.

    Riscurile pentru copil

    Se cunosc putine despre riscurile la care este expus un copil nascut dintr-un ovul congelat, in conditiile in care numarul total al acestor nasteri este inca scazut. ”In prezent, nu exista motive de ingrijorare, dar studiile care vor urma vor fi importante pentru evaluarea sigurantei”, a declarat David Edgar, director stiintific al clinicii de fertilitate FIV din Melbourne.

    Cancerul ovarian

    Exista unele speculatii potrivit carora medicamentul folosit la stimularea ovarelor ar putea declansa un cancer ovarian, dar dr. Lockwood spune ca, de fapt, procesul presupune o scanare a ovarelor, iar acest cancer poate fi depistat de timpuriu si astfel se pot salva vieti.

    Hiperstimularea ovariana

    Exista riscul sindromului hiperstimularii ovariene, o complicatie potential fatala, care poate rezulta din injectiile cu hormoni. Printre simptome se numara balonarea abdomenului, greata, sufocarea si deshidratarea. Este mai periculos un tratament de FIV decat congelarea ovulelor, iar riscul este sub unu la suta.

    Dezamagire

    Exista pericolul ca femeile sa considere congelarea ovulelor lor drept o metoda lipita de risc: ”Practicati metoda veche daca se poate”, sfituieste dr Lockwood. ”Acesta este un pas inainte, dar nu o garantie de a deveni mama”.

    ”Congelarea ovulelor mi-a oferit sansa de a fi mama”

    Studenta Kate Feld, in varsta de 22 de ani, a fost diagnosticata cu maladie Hodgkin la varsta de 21 de ani si i s-a spus ca in urma chimioterapiei se va vindeca, dar va ramane infertila. Kate a marturisit: ”Gandul ca nu voi mai putea concepe un copil a fost devastator”, asa ca si-a amanat tratamentul pentru a-si conserva ovulele.
    ”Procesul a fost ingrozitor”, a isi aminteste ea. ”Ovarele mele au crescut pana la dimensiunea unui grapefruit. Dupa aceea, am avut dureri cateva ore, dar a meritat”.
    Cateva zile mai tarziu a inceput chimioterapia si s-a vindecat in luna februarie a acestui an. ”Medicul meu ginecolog mi-a spus ca ovarele mele s-au micsorat foarte mult”, a spus Kate. ”S-ar putea sa isi revina, dar mi-ar fi parut rau daca nu as fi congelat ovulele”.

    ”Este o sursa de labilitate emotionala, dar merita”

    Helen Perry, de 41 de ani, si sotul ei, Lee, sunt primul cuplu de britanici care au adus pe lume un ”bebeles inghetat”, Emily, acum in varsta de cinci ani, dupa ce mama si-a congelat ovulele. Membri ai sectei "Martorii lui Iehova", ei considera ca viata incepe in momentul conceptiei, iar congelarea embrionilor - un procedeu de rutina FIV - nu li se parea o idee buna. Astfel ca au solicitat ”FIV natural”, proces in care ovulul este fertilizat si implantat in acelasi timp. Dar in ziua in care ovulele lui Hellen au fost prelevate, ea a fost diagnosticata cu hiperstimulare, ceea ce inseamna ca nu era sigur sa se fertilizeze si implanteze in acelasi timp.
    ”Doctorul mi-a spus ca poate congela ovulele si incerca mai tarziu”, a declarat Helen. In timpul celei de a doua incercari un ovul a fost implantat, iar noua luni mai tarziu s-a nascut Emily. Procedura a costat 6.000 de lire.
Sursa: Rompres, 28-09-2007, Vizualizari 1938
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.