Programele educative despre cancer în școli – o posibilă strategie de prevenție a cancerului

Programele educative despre cancer în școli – o posibilă strategie de prevenție a cancerului
Cercetătorii din cadrul Universității Stirling susțin introducerea și importanța programelor de educare despre cancer în cadrul ciclului secundar de învățământ în școlile din Marea Britanie.

Opinia experților se bazează pe analize științifice care sugerează faptul că, sesiunile educative de acest fel cresc cu circa o treime gradul de conștientizare și cunoștințe ale tinerilor cu privire identificarea precoce a semnelor și simptomelor cancerului după cum urmează:
 • semnalarea pierderii involuntare în greutate, de la 44,2% la 62%;
 • modificarea aspectului alunițelor, de la 46,3% la 70,7%;
 • conștientizarea supraponderii, de la 42,7% la 55,5%;
 • conștientizarea riscului produs de arsurile solare, de la 41% la 57,6%.

 

În mod tragic și în rândul tinerilor incidența anumitor tipuri de cancer a început să crească, cum este cazul cancerului de piele la adolescenți. De aceea este foarte important ca acest grup vulnerabil să fie educat în acest sens și să devină astfel conștient de fatalitatea și amploarea acestei afecțiuni. La fel de important este să deprindă aptitudinile necesare pentru a detecta din timp eventuale semne specifice patologiei oncologice și să solicite asistență medicală adecvată.

Mai mult decât atât, s-a observat faptul că tinerii sunt de aproape 3 ori mai dispuși să vorbească despre cancer cu părinții dacă acest subiect a fost discutat timp de 50 de minute în cadrul unei sesiuni educative despre această patologie. Prin intermediul acestor programe educative se încearcă responsabilizarea tinerilor pentru a fi capabili să comunice cu părinții și cadrele medicale despre cancer, în cazul în care aceștia observă ceva suspect la corpul sau starea lor de sănătate. De asemenea se dorește disoluția tabuului din jurul cancerului.

Avantajul major al unui astfel de program psiho-educațional îl constituie detectarea mai devreme a cancerelor la copii și adolescenți.

Studiul care susține beneficiile unei astfel de intervenții în rândul tinerilor a fost publicat în jurnalul științific Psycho-Oncology.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 28-07-2016 | creare: 28-07-2016 | Vizite: 397
Bibliografie
Researchers back call for cancer education in schools, link: http://medicalxpress.com/news/2016-07-cancer-schools.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Depistarea precoce a cancerului la femeie
 • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
 • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
 • Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK