Proiect de lege pentru spaga in sistemul sanitar

Data publicării: 25-01-2008

Pana in luna iunie, toate propunerile referitoare la platile informale din sistemul sanitar vor constitui un proiect de lege care va fi supus dezbaterii publice, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa organizata la Targu Mures, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, transmite corespondentul ROMPRES.
"Nu cred ca in acest moment in Romania exista o forma agreata a legalizarii spagii pentru medici. In acest moment exista mai multe studii pe care le facem, dintre care unul l-am inceput cu Banca Mondiala si este finalizat. Acum ne fac o propunere de plan de actiune pentru reducerea - noi le spunem - platilor informale", a spus acesta.
Eugen Nicolaescu a precizat ca a fost inceput din toamna un alt studiu, impreuna cu Guvernul Marii Britanii, tot pentru reducerea platilor informale, documentul urmand a fi finalizat in luna iunie.
Nicolaescu a precizat ca exista o propunere a Colegiului Medicilor, care se leaga de Legea drepturilor pacientilor, si o alta pozitie transanta exprimata de Amnisty International, "care respinge cu toata hotararea legalizarea spagii si a mitei".
"Ca atare, noi ne-am propus ca pana in luna iunie sa culegem toate aceste propuneri, toate aceste variante care ar putea fi luate in considerare si, sub o forma centralizata, sa le facem un document care sa fie supus dezbaterii publice", a subliniat Nicolaescu.
Acesta a precizat ca rezultatul dezbaterii publice trebuie sa fie un act normativ care sa spuna clar "daca trecem pe legalizarea totala, legalizarea partiala sau pe alte variante de lucru".
"In acest moment nu cred ca ar trebui sa vorbim daca agream sau nu spaga. Nu exista un curent de opinie favorabil sau nefavorabil. Cred ca e vorba despre mentalitate si pana la urma va trebui sa lucram la mentalitate, dar asta nu se intampla intr-un an, ci in multi ani", a afirmat ministrul.
Nicolaescu a aratat ca plata informala este o suma de bani care este in afara asigurarilor pe care le platesc cetatenii pentru actul medical, nu in afara actului medical, dar ca este grav atunci cand aceasta este conditionata.
"Si astazi exista o lege prin care cadourile se declara la anumite sume, daca se respecta", a conchis ministrul.
25-01-2008, Vizualizari 1267
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.