Proiecte despre date integrate ale pacienţilor, monitorizarea de boli cronice sau rare-dezvoltate la Health Hackathon

Data publicării: 29-10-2017

Proiecte IT ce au ca scop dezvoltarea de soluţii pentru integrarea de date ale pacienţilor, monitorizarea bolilor cronice sau rare, dar şi educaţia privind sănătatea mentală vor fi realizate, sâmbătă şi duminică, de 15 echipe de specialişti, în cadrul unui "Health Hackathon" - primul eveniment de acest gen din Europa Centrală şi de Est.

Manifestarea reuneşte 100 de experţi care au propus 20 de proiecte, în domeniul medicinei. De sâmbătă după-amiază până duminică, la ora 17,00, inclusiv noaptea, aceştia vor lucra alături de mentori din domeniul IT sau din domeniul sănătăţii, care îi vor ajuta să creeze aplicaţii utile medicilor şi pacienţilor. Printre propuneri se regăsesc: realizarea unei hărţi a disponibilităţii medicamentelor în baza raportărilor autorităţilor locale, aplicaţii de monitorizare a unor pacienţi cu boli cronice sau rare, un sistem de programări online la medic, aplicaţii ce lansează notificări în caz de urgenţă medicală, aplicaţii de Realitate Virtuală (VR), dezvoltarea unor programe de educaţie privind sănătatea mentală, resuscitare cardiacă asistată de telefonul mobil sau integrare de date ale pacientului.

Participanţii la Hackathon pot apela la sfaturi din partea unei echipe de mentori ce activează în domeniul IT sau în domeniul Sănătăţii.

La finalul Hackathon-ului, trei dintre proiecte vor fi premiate.

Competiţia IT de la Bucureşti este primul eveniment de acest gen din Europa Centrală şi de Est, a declarat Christian Rodseth - managing director Janssen Romania - administrator Johnson & Johnson România. De altfel, compania Johnson & Johnson România este iniţiatoarea Health Hackathon de la Bucureşti.

Rodseth a subliniat că această competiţie stimulează "talentul celor din IT să răspundă cerinţelor din Sănătate". "În multe sectoare IT, România este un lider", a punctat el.

La rândul său, Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial şi membru al juriului Health Hackathon, a spus că scopul manifestării este "acela de a îmbunătăţi deopotrivă viaţa medicilor şi pacienţilor cu ajutorul soluţiilor IT".

"Problemele din sistemul de sănătate din România sunt din nefericire multiple şi complexe, (...) abordarea pe care trebuie să o avem este una pro-activă, pe probleme punctuale. Soluţiile IT trebuie să poată fi replicate în rezolvarea altor probleme din domeniul sanitar. Cu alte cuvinte vă propun o abordare graduală a problemelor din Sănătate pentru a putea fi implementate pas cu pas, aşa cum spune şi domnul preşedinte Iohannis", a afirmat Păun.

Ea a vorbit despre scopul acestui proiect - "a reuni profesioniştii şi mentorii din domeniul medical, experţii în sănătatea publică şi tinerii, studenţii, antreprenorii, arhitecţii de soluţii de software şi profesioniştii din domeniul IT-ului - ceea ce este o premieră în România -, tocmai pentru a genera acele idei şi soluţii inovatoare care să aibă ca scop final îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor".

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a vorbit despre "o Românie sănătoasă şi puternică", pentru ca parteneriatul strategic dintre cele două ţări să fie şi mai avansat.

"Este clar că există nevoie de îmbunătăţirea soluţiilor în domeniul Sănătăţii, în România", a susţinut diplomatul american şi a menţionat câteva dintre domeniile din sectorul sanitar, care au lipsuri - îngrijirea primară, incidenţa mare de boli cardiovasculare, ratele îngrijorătoare ale mortalităţii materne şi infantile şi diverse tipuri de cancere.

Directorul executiv al Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham), Anca Harasim, a spus că Health Hackathon este "un punct de întâlnire între companii". În acest context, în cele două zile de competiţie, "hacking-ul este legal şi este bine-venit", a glumit ea.

La rândul său, Lorena Macnaughtan, membru al juriului, a spus că, pentru ea, domeniul Sănătăţii este "cea mai bună problemă asupra căreia să te apleci".

"Vreau să vă amintesc că prima fază a gândirii unui design este empatia, iar acest aspect este cel mai relevant când este vorba de sănătate. Trebuie să vă gândiţi la pacienţi, la lucrătorii din Sănătate. (...) Inovaţia nu are legătură doar cu economia, ci este şi un indice al sănătăţii unei democraţii", consideră ea.

La rândul său, unul dintre mentorii participanţilor, Rozalina Lăpădatu, preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, le-a dat un sfat acestora. "Când dezvoltaţi ceva, să vă gândiţi că voi sunteţi bolnavul care accesaţi acel sistem. (...) Prin ceea ce faceţi astăzi, puteţi să uşuraţi accesul multor oameni la terapii", a arătat ea.

Doina Drăgan, care, de asemenea, va da sfaturi celor aproximativ 100 de creatori de soluţii IT, a vorbit despre meseria sa - aceea de ''navigator de pacienţi'', anume de "verigă între medic şi pacient".

"În general, toată lumea ştie că România este o ţară în care cancerul este depistat destul de târziu. Din cauza asta avem o rată de mortalitate mare. Marea majoritate a pacienţilor nu ştiu ce să facă în momentul în care sunt depistaţi", a menţionat ea.

Un alt mentor la Health Hackathon este fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. El s-a referit la evoluţia tehnologiei în medicină, făcând o paralelă cu domeniul în care a activat o mare perioadă de timp - Economia. "Acum 10 ani, lumea vorbea de telebanking. Acum nimeni nu mai foloseşte acest termen. Aşa că s-ar putea să nu mai vorbim de telemedicină, în câţiva ani", a adăugat Voiculescu.

El a adăugat că soluţiile IT ar putea contribui major la coordonarea în domeniul Sănătăţii.

"Am fost în Boston în mai, anul acesta, (...) vorbeam cu un profesor despre sistemul de sănătate. Tot spuneam 'sistemul de sănătate', iar el m-a întrerupt şi a zis: 'vorbeşti despre un sistem, dar ştii ce caracterizează un sistem? Un sistem este caracterizat de coordonare'. Iar asta este ceva ce ne lipseşte. Cred că multor sisteme de sănătate din lume le lipseşte asta", a mai spus el.

Voiculescu a vorbit despre experienţa pacientului român în sistemul medical.

"Te duci la curantul tău primar, datele tale sunt la el. Te duci în alt spital, o iei de la capăt. Sunt câteva filme româneşti premiate care au abordat această problemă. Coordonarea este cheia", a mai declarat fostul ministru al Sănătăţii.
Sursa: Agerpres, 29-10-2017, Vizualizari 190
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.