Proiectul de lege privind organizarea activitatii sanitar-veterinare - aprobat de deputati

Data publicării: 25-06-2007

Camera Deputatilor a aprobat, marti, proiectul de lege privind Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 referitoare la organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, initiat de Partidul National Liberal (PNL) si de celalalte grupuri parlamentare.
    Conform unui comunicat semnat de deputatul PNL de Alba Nicolae Popa, proiectul de lege are drept scop reglementarea si solutionarea despagubirilor care trebuiau acordate inca din 2006 producatorilor si fermierilor din sectorul avicol care au suferit pagube uriase in urma epidemiei de gripa aviara.
    "Prin proiectul de lege aprobat astazi am reusit sa cream cadrul legal pentru despagubirea celor care au avut de suferit si sa definim termenii, urmand ca, prin hotarare de Guvern, sa se stabileasca concret modul in care se vor face despagubirile in aceste cazuri", a declarat Nicolae Popa.
    Producatorii din sectorul agricol afectati au fost nevoiti sa bata caile instantelor de judecata un an de zile pentru a-si primi ceea ce li se cuvine de drept, au castigat toate procesele, la toate instantele, si se apropie momentul in care Ministerul Agriculturii va trebui sa ii despagubeasca efectiv.
    "Consideram ca, pe langa reparatiile aduse de lege celor afectati, ar fi moral si normal si ca cei care se fac vinovati de exces de zel, de lipsa de profesionalism sau, cu atat mai grav, de incalcarea cu buna-stiinta a legii, sa plateasca, la propriu, pentru "prestatia" lor".
    In urma deciziilor luate la vremea respectiva de Ministerul Agriculturii si de reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au fost ucise peste un milion de pasari, au fost distruse peste doua milioane de oua de incubatie si s-au produs pierderi economice si investitionale uriase. Pagubele produse s-au cifrat la peste 100 miliarde de lei vechi.
    Numerosi producatori au falimentat, nevoiti fiind sa isi plateasca ratele scadente la bancile unde au facut credite, iar multi altii au ramas fara fonduri financiare, fiind pusi in imposibilitatea de a mai relua procesul de productie.
    Toate aceste efecte dramatice ar fi putut fi diminuate pana la limita suportabilitatii daca am fi avut un cadru legislativ coerent, prin care sa se precizeze clar modul de despagubire a persoanelor fizice si juridice afectate, releva comunicatul.
Sursa: Rompres, 25-06-2007, Vizualizari 401
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.