Propriile gânduri te deprimă? Te îngrijorezi excesiv? Există o soluție.

©

Autor:

Propriile gânduri te deprimă? Te îngrijorezi excesiv? Există o soluție.
Gândurile îți sunt tulburate de o amintire neplăcută, sau de un eveniment viitor și începi să te frămânți și să „rumegi” cele întâmplate sau îți faci griji excesiv pentru ce se va întâmpla. Acesta este un scenariu bine-cunoscut și multe persoane simt că nu pot opri această frământare a gândurilor.

De fapt, potrivit profesorului Hans M. Nordahl de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie - unitatea de psihiatrie și medicină comportamentală aparținând Departamentului de Neuroștiințe, putem lua controlul asupra propriilor gânduri și chiar putem învăța să ne facem mai puține „gânduri negre”.

„Oamenii deseori confundă ruminarea cu rezolvarea sau analizarea problemelor, însă diferența constă în faptul că ruminarea implică autocritica, centrarea pe sine și experiențele negative din viață”, spune Nordahl. Suntem vulnerabili dacă devenim prea atașați de propriile gânduri, în loc să fim conștienți de prezent. Ruminarea excesivă este tipică pentru tulburările mentale. Potrivit ministerului norvegian de sănătate, un sfert dintre norveginei suferă din cauza bolilor psihice și jumătate din populație se va confrunta la un moment dat cu o afecțiune mentală.

După cum spune prof. Nordahl, ruminarea și grijile nu sunt dăunătoare în sine, însă continuarea acestor obiceiuri pe o perioadă lungă de timp produce epuizare și stres. Îngrijorarea excesivă este orientată spre viitor și poate duce la anxietate și sentimente de nesiguranță și neliniște. În schimb, ruminarea trecutului poate duce la simptome de depresie.

„Reducerea acestor comportamente nu este un lucru foarte dificil, însă pentru a face acest lucru trebuie să realizam că ruminarea este o activitate inutilă, fără sens și nu are niciun efect de calmare sau rezolvare a problemelor”, spune prof. Nordahl. Imediat ce observați că apar „gândurile negre” trebuie să vă întrebați dacă aceste meditații negative au vreu scop, daca îți vor afla un răspuns sau concluzie. Aceste gânduri negative duc la stres și lipsa speranței. Cel mai bine este să renunțați la ele și să vă axați pe situația în care vă aflați în prezent. Gândurile negative vor continua să apară, dar dacă nu le veți acorda atenție, acestea vor dispărea de la sine.

Părăsirea gândurilor negative nu înseamnă însă distragere apelând la televizor, jocuri de noroc și video, sau chiar droguri. Distragerea pentru a vă calma nu funcționează pe termen lung. Dimpotrivă, obiectul folosit pentru distragere este asociat cu frământările mentale. Stă în puterea fiecăruia să nu se lase măcinat de gândurile negative. Nu uitați că ruminarea vă epuizează energia pe care ați putea-o folosi să vă trăiți viața, împreună cu ceilalți, în prezent.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 17-08-2019 | creare: 25-08-2017 | Vizite: 2463
Bibliografie
Do you brood too much?, link: https://medicalxpress.com/news/2017-08-brood.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ruminaţia
  • Cum îți afectează grijile sănătatea
  •