Proteza de gleznă care anticipează acțiunile purtătorului

©

Autor:

Proteza de gleznă care anticipează acțiunile purtătorului
În mod obișnuit, protezele pentru picioare au articulația gleznei inertă, care se mișcă numai la presiunea exercitată de utilizator. Prin urmare, urcatul pe scări sau pe un teren neuniform poate fi dificilă. Cu toate acestea, o nouă proteză de gleznă „inteligentă” ajustează automat unghiul piciorului în funcție de acțiunile purtătorului.
Proiectat de o echipă de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, dispozitivul-prototip conține un motor, un dispozitiv de acționare, senzori și un microcip. Folosind acestea, proteza poate stabili ce fel de activitate efectuează utilizatorul în prezent, permițându-i să schimbe unghiul piciorului, astfel încât să fie orientat corect în orice moment. Acest lucru înseamnă că, spre exemplu, dacă purtătorul urcă pe scări, proteza de gleznă ridică automat partea din față a labei piciorului, astfel încât să nu se lovească de marginea următoarei trepte.

„Proteza utilizează senzori pentru a determina modul în care utilizatorul interacționează cu mediul”, ne spune Harrison Bartlett. „Proteza determină apoi ce anume face utilizatorul, iar prin intermediul acestor senzori își modulează comportarea”.

În plus, în timp ce utilizatorii de proteze pentru picioare clasice tind să utilizeze un anumit tip de încălțăminte cu care sunt obișnuiți, proteza de gleznă Vanderbilt se adaptează și compensează diferențele dintre variate tipuri de încălțăminte.

„Noua proteză este inteligentă, așa că poți purta orice tip de încălțăminte dorești, iar proteza se va adapta”, afirmă cercetătorul Prof. Michael Goldfarb. „Te poți plimba, poți urca și coborî pe scări, iar dispozitivul înregistrează ceea ce faci și funcționează așa cum ar trebui”. Există speranța ca acest tip de tehnologie să fie comercializat în următorii doi ani.

Inginerii de la Michigan Technological University au inventat, de asemenea, o proteză de gleznă auto-reglabilă, care utilizează o cameră pentru a scana terenul înainte.

Sursa: New Atlas
Foto: Vanderbilt University

Data actualizare: 25-09-2022 | creare: 13-08-2018 | Vizite: 1143
Bibliografie
Brainy prosthetic ankle knows what its user is up to, link: https://newatlas.com/smart-prosthetic-ankle/55211/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum