ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Logopedie Logopedie Craiova

Dificultati in cuplu

Ca psiholog am menirea de a sprijini persoanele, familiile, dar şi copii care traversează situaţii de impas de-a lungul vieţii. Ca psihoterapeut folosesc terapia individuala, cât şi în cea de grup, adresată copiilor, părinţilor, adolescenţilor şi tinerilor, adulţilor, dar şi vârstnicilor.
Psihoterapia sistemică familială şi de cuplu este o modalitate de a ajuta oamenii în a-şi depăşi dificultăţile individuale sau relaţionale, subliniind importanţa fiecărei persoane în familia sa.
Abordarea sistemică este o perspectivă prin care dificultăţile şi problemele se văd în context axându-ma pe: aici şi acum, pe persoanele semnificative din viaţa noastră.
De obicei, oamenii apelează la psihoterapia sistemică familială sau individuală pentru provocări precum: dificultăţi de adaptare sau de comportament ale copiilor, tulburări emoţionale, depresie, sentimente de însingurare, îmbolnăviri repetate sau frecvente, recăderi ale unor boli cronice, nemulţumire maritală, dificultăţi sexuale, de relaţionare părinţi- copii, conflicte, dispute, etc.
Terapia de familie are menirea de a sprijini oamenii în a restabili relaţiile apropiate. De asemenea, terapia de familie mai poate fi de folos atât membrilor familiei, cuplurilor, cât şi celor care au dificultăţi în exprimarea şi explorarea gândurilor şi a emoţiilor.
În cadrul terapiei de familie, persoanele implicate au şansa de a fi auzite si de a-i auzi pe ceilalţi, de a conştientiza nevoile fiecăruia, de a face schimbări care pot fi benefice atât relaţiilor familiale, cât şi pentru celelalte aspecte ale vieţii: profesionale, sociale, etc.
Studiile de specialitate arată că Terapia de Familie este folositoare pentru copii, adolescenţi, adulţi. Iată câteva circumstanţe în care se pot experimenta dificultăţi: 
dificultăţi în relaţia de cuplu, comportamente dificile ale copilului/adolescentului, separarea, divorţul şi integrarea în noua familie, violenţa domestică/abuzul, trauma, dificultăţi de adaptare la noile situaţii ale vieţii, anorexia, bulimia, probleme de parenting, depresia, anxietatea, conflicte intergeneraţionale, adicţii, decesul.
Beneficiile pe care psihoterapia de familie le include sunt: 
îmbunătăţirea metodelor de comunicare, clarificarea, conştientizarea şi asumarea rolurilor, timpul petrecut împreună fiind unul constructiv, armonizarea climatului familial, o mai bună cunoaştere a nevoilor fiecărui membru al familiei, participarea şi implicarea tuturor membrilor familiei în soluţionarea problemelor.
Concluzionând, putem spune că terapia de familie îşi propune să: sprijine familia atunci când aceasta traversează perioade dificile ale vieţii de familie, sporească înţelegerea între membrii familiei, direcţioneze familia să atingă un echilibru şi să transmită familiei metode de comunicare asertivă si eficientă.
Familia este singurul loc din lume în care toţi ne asteptăm să fim susţinuţi: sufletele rănite să ne fie alinate, stima de sine să ne crească, problemele să ne fie rezolvate, iar caldura familiala s-o simtim.

 
Programare