ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Logopedie Logopedie Craiova

De ce copilul isi schimba comportamentul atunci cand se afla in preajma mamei?

“A fost asa de cuminte, pana ai aparut tu! 
Cum intri pe usa, cum se schimba copilul, nu mai poti sa faci nimic cu el!" iti striga soacra sau barbatul atunci cand vii de undeva.
Si pe undeva iti vine sa le dai dreptate, pentru ca, imediat ce intri in casa, copilul, care toata ziua s-a comportat exemplar in absenta ta, cum te vede, cum se transforma intr-un mic monstrulet: plange, tipa, sare, musca si se tine agatat de gatul si fusta ta.

Pentru ca mama reprezinta acea bucatica magica de univers in lumea asta mult prea mare pentru el.
In preajma mamei un copil se simte in deplina siguranta si de ea isi agata manutele atunci cand micile suparari si tristeti il coplesesc…. la cine altcineva sa se duca daca nu la mama!

Pentru ca mama este locul cel mai bun de dat cu capul atunci cand un copil nu mai poate face fata frustrarilor adunate peste zi.
Scoala, gradinita sau cresa sunt medii ‘‘sterile‘‘ in care un copil trebuie sa se supuna regulilor colectivului din care face parte si sa-si controleze emotiile pe o perioada lunga de timp, iar in secunda in care va da cu ochii de tine el stie ca este momentul sa se descarce: sa planga, sa tipe, orice altceva care sa-l ajute sa iasa din aceasta spirala emotionala negativa.

Nu, nu ti-ai rasfatat copilul prea tare si nu ai gresit cu nimic in educatia lui atunci cand, in loc sa-ti sara in brate de bucurie, te intampina cu lacrimi si crize de personalitate, nu, mai degraba ai creat o bula in care copilul tau simte ca poate fi el insusi, cu bune si rele, el stie ca in preajma mamei are voie sa se elibereze.
De fapt este un semn ca te afli pe drumul cel bun in relatia cu copilul tau.

Nu uita ca un copil caruia i se permite sa planga, sa tipe si sa-si exteriorizeze orice fel de emotii, dar mai ales pe cele negative, va fi un copil echilibrat din punct de vedere emotional.

 
Programare