ROmedic Cabinete medicale Ploiești Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Ploiești

Psihoterapie- Întrebări și răspunsuri

Psihoterapie- Întrebări și răspunsuri
Autor: Marina Sasu

Ce este psihoterapia?
Multe persoane evită psihoterapia datorită unor idei preconcepute, a costurilor sau din lipsa informațiilor referitoare la acest serviciu, precum și a confuziei între profesiile de psiholog, psihiatru, psihoterapeut.
Înainte de a decide dacă psihoterapia este pentru tine, ar fi bine să fii informat.
Deși familia sau prietenii vă pot ajuta să vă simțiții mai bine sau chiar vă pot oferi un sfat bun pentru schimbare, această modalitate nu este psihoterapie.
Psihoterapia este o relație profesională între psihoterapeut si client și se bazează pe principii terapeutice, structură și tehnică, ’’un dans în doi’’. Respectul mutual, empatia, confidențialitatea, cooperarea, spontaneitatea, sinceritatea sunt elementele de bază pe care le folosim în relația terapeutică.
În cadrul terapiei vom obține corectarea convingerilor de bază formate în copilărie și vom gasi noi soluții, oferindu-ți o alternativă asupra vieții față de cea pe care o ai deja și în care TU EȘTI SPECIALIST, vom îmbunătăți funcționalitatea ta în viața familială, individuală și socială-relațiile din viața ta. Vei experimenta schimbarea comportamentului celorlalți, prin schimbarea comportamentului tău. Vom valorifica resursele pe care le deții și vom rezolva acele dificultățti din cauza cărora tu te încurci în viață.
Cât durează psihoterapia?
Durata unei ședințe de psihoterapie variază în functie de tipul de psihoterapie aplicat. Astfel, 45 min durează o ședință de psihoterapie individuală, 90 minute psihoterapie de cuplu și psihoterapie de familie și două ore psihoterapie de grup; frecvența ședințelor este de o ședință pe săptămână.
Datorită faptului că procesul terapeutic este individualizat, durata întregului proces terapeutic este greu de estimat. Aceasta depinde de frecvența ședintelor, dificultatea problemei, forma de psihoterapie aleasă.
Cat costa o ședință de psihoterapie?
Ideea că psihoterapia este un lux este deja prezentă și este sinonima cu ’’nu ne putem permite’’, ’’e prea scump pentru salariile noastre’’, nu este un serviciu vital’’.
Investiția în ședintele de psihoterapie reprezintă o investitție în viața voastră, în convingerile voastre. Aceasta sumă de bani investită se va amortiza rapid prin creșterea confortului tău psihic, prin îmbunătățirea tuturor aspectelor vieții tale: la serviciu vei avea un randament mai mare, vei fi mai eficient, în familie vei fi mai prezent și relațiile cu membrii familiei vor fi mai calde, te vei simțti ’’acasă’’; tu însuți vei fi mai relaxat, mai echilibrat, vei reuși să iei deciziile corecte, să îți fructifici timpul liber, ieșind cu prietenii, etc.
În ajutorul clienților cu venituri mai modeste, există o politică de flexibilitate a tarifelor pentru consultații, în funcție de fiecare situație. Soluții se găsesc pentru fiecare client. Important este să dorești să fii ajutat.
Dacă merg la psihoterapeut înseamnă că sunt nebun?
Dacă vii la psihoterapeut înseamnă că ești interesat de viața ta, de îmbunătățirea relațiilor din viața ta (părinți, frați, soțul/soția, prieteni, vecini, colegi de serviciu), dorești să îți îmbunătățești viața sau să crești calitatea vieții personale.
Aici sunt exemplificate doar câteva dintre avantajele și rezultatele psihoterapiei:
-dezvoltare personală
-refacerea statusului psihosocial și familial
-dezvoltarea interesului social prin îmbunătățirea relațiilor de serviciu, familiale și de cuplu
-creșterea stimei de sine
-optimizarea funcționării individuale
-echilibru emoțional
-universalizarea trăirilor personale
-îmbunătățrea relației părinte-copil
-adaptarea școlară
-dezvoltarea curajului, optimismului (ex. pierderea unei persoane dragi)
-pregătirea pentru căsătorie
-dezvoltarea altruismului în relaţia de cuplu
-realizarea, aplicarea și funcționarea unui plan de organizare al familiei mai eficient
-crearea unor noi perspective asupra vieții.
Când aleg să merg la psihoterapeut?
Psihoterapia ajută la menținerea și dezvoltării sănătății mintale. Demersul terapeutic conduce la creșterea calitatii vieții prin dezvoltarea abilităților individuale și eficientizarea (transformarea) stilului de viață.
Alegi sa mergi la psihoterapeut atunci când recunoști că ceva în viața ta nu este în ordine, când nu mai relațonezi bine cu cei din jur sau cu tine însuți, adică se întâmplă cel puțin una dintre situațiile enumerate mai jos:
-stare de teamă, frică, anxietate înainte de căsătorie, dupa naștere
-senzații corporale neplăcute (tremurături, transpirații, dificultăți de respirațe) neexplicate medical
-neadaptare școlară
-simți că nu mai ai resurse pentru a merge mai departe
-pierderea bunei dispoziții
-pierderea interesului pentru activități pe care altădată le făceai cu placere
-confuzie, incapacitate de decizie
-persistența unor gânduri nedorite
-dificultăți relaționale: părinți, copii, soț/soție, colegi de serviciu, vecini,etc
-oboseală excesivă nejustificată
-pierderea unei ființe iubite, a locului de muncă
-adictii-dependenta(de alcool, tutun, droguri, etc.).
Te ajutăm dacă dorești să fii ajutat!
Cum pot verifica dacă este într-adevar psihoterapeut și nu un impostor?
Dacă ai identificat un psiholog la care te gândești să apelezi, verifică mai întâi dacă figurează în REGISTRUL UNIC AL PSIHOLOGILOR CU DREPT DE LIBERĂ PRACTICĂ de pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania. Aceste informații le găsești pe www.copsi.ro.
Marina Sasu
Psihoterapeut Autonom Adlerian
0726.380.525
www.psihocabinetmarinasasu.ro

 
Programare