Psihologul Adrian Gemanaru aleargă 84 de kilometri pe nisip, pentru copiii diagnosticaţi cu AUTISM

Data publicării: 24-03-2016

Psihologul Adrian Gemănaru, nominalizat în anul 2015 la prestigioasele premii World Autism Festival din Canada şi la Gala „Cariere” România, va alerga 84 de kilometri, la evenimentul internaţional „Maratonul Nisipului” - care va avea loc duminică, 27 martie, începând cu ora 10.00, pentru drepturile persoanelor cu autism.

Sub deviza „Alerg pentru Autism Marea Neagră”, Adrian Gemănaru, alături de părinţi și alți specialiști în autism ai Centrului „Marea Neagră”, al cărui președinte este, vor alerga la toate cursele competiției sportive, respectiv 10 km, 21 km și 42 km. „Chiar dacă proba de ultramaraton nu este inclusă în cadrul evenimentului, am decis să particip la toate probele Maratonului Nisipului şi chiar în plus, pentru a însuma 84 de kilometri pe nisip. Este o provocare foarte mare, însă ultramaratonul pe care vreau să-l parcurg pe nisip este o cursă infinit mai uşoară faţă de drumul pe care trebuie să-l străbată o familie care are un copil diagnosticat cu autism”, declară psihologul.

În fiecare an, în cadrul Centrului „Marea Neagră” sunt diagnosticaţi peste 150 de copii cu tulburări din spectrul autist, este o realitate a zilelor noastre şi societatea trebuie să înţeleagă că rata de apariţie a acestei afecţiuni este extrem de mare. „Cel mai dificil moment este acela când trebuie să comunici unor părinţi că un copilaş de 3 ani de zile prezintă elementele specifice ale unei tulburări din spectrul autist. În primele săptămâni, totul devine un coşmar, familia încearcă să obţină explicaţii. Încearcă să găsească soluţii, însă sprijinul oferit de statul român este infim, iar o terapie de recuperare este costisitoare, lucru valabil în întreaga lume, nu doar în România”, declară psihoterapeutul Adrian Gemănaru. 

Speranţa însă există, adaugă specialistul, iar statisticile spun că un copil care începe terapia până la vârsta de 3 ani, reuşeşte să dobândească peste 85% din abilităţile unui copil tipic. „Drumul pentru recuperare este, însă, foarte lung şi durează ani de zile, reprezintă o grea încercare pentru familii, în care acestea trebuie să-şi găsească resursele interioare ca să izbândească. Orice sprijin venit reprezintă un pas mic dar sigur în recuperarea unui astfel de copil special. Terapiile de stimulare senzorială şi terapia canină, pe care le oferim gratuit în cadrul Asociaţiei „Centrul de Autism Marea Neagră” sunt elemente care dau un semnal părinţilor că nu sunt singuri în această luptă grea”, afirmă specialistul. În acelaşi timp, psihologul Adrian Gemănaru consideră că este necesar, chiar vital, ca societatea românească să evolueze şi să înţeleagă că aceşti copii speciali trebuie integraţi, deoarece au o mulţime de resurse care aşteaptă să fie puse în valoare. „Părinţii unui copil cu dizabilitate ştiu să se bucure de fiecare zâmbet, cuvânt sau reuşită a unui copil special”, conchide psihoterapeutul.
Sursa: Plus Communication, 24-03-2016, Vizualizari 363
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.