Psihoza post-partum (puerperală)

Psihoza post-partum (puerperală)

©

Autor:

Psihoza post-partum (puerperală)
Tulburare mentală relativ rară, psihoza post-partum (puerperală) este considerată o urgență psihiatrică. DeÈ™i nu survine decât la 1-2 mămici din 1000, este o tulburare mult mai gravă decât depresia postnatală È™i necesită evaluare psihiatrică È™i tratament imediat.

Această afecÈ›iune debutează la aproximativ 2 săptămâni de la naÈ™tere, un factor de risc fiind prezenÈ›a unor tulburări psihice ale mamei (tulburare bipolară sau schizofrenie). (1)

De ce apare psihoza postnatală?

Nu se cunosc cu certitudine cauzele ce stau la baza afecÈ›iunii È™i în prezent se derulează cercetări în această privință. Factorul genetic este considerat important – s-a observat, de exemplu, că È™ansele unui episod de psihoză postnatală cresc atunci când o rudă apropiată (mamă, soră) s-a confruntat È™i ea cu un astfel de eveniment.

Totodată, modificările hormonale ce au loc după naștere, precum și afectarea somnului se pare că ar fi implicate.

Un risc crescut de psihoză post-partum îl prezintă È™i femeile care au un istoric de tulburări bipolare sau schizoafective. (2)

Cum se manifestă psihoza post-partum?

Simptomele psihozei puerperale sunt diferite È™i se succed rapid, chiar de la o oră la alta. Acestea apar în general între 48 de ore de la naÈ™tere È™i 2 săptămâni, iar uneori chiar È™i la 12 săptămâni.

Psihoza post-partum se manifestă prin următoarele semne și simptome:
  • stări de confuzie È™i dezorientare
  • depresie
  • incoerență
  • agitaÈ›ie psihomotorie
  • schimbări bruÈ™te de dispoziÈ›ie
  • comportamente care nu îi stăteau mamei în caracter înainte
  • sentimente de deznădejde, neajutorare È™i culpabilitate
  • gânduri de a răni copilul sau propria persoană
  • pierderea inhibiÈ›iilor
  • atitudine mult mai sociabilă decât de obicei sau dimpotrivă, retragere È™i lipsa comunicării cu ceilalÈ›i
  • insomnii sau lipsa dorinÈ›ei de a dormi
  • halucinaÈ›ii È™i delir. (1), (2)

Psihoza puerperală este o tulburare severă. Mama nu mai are capacitatea de a-ți mai purta singură de grijă sau copilului. Tulburarea poate debuta cu simptome maniacale sau de depresie sau cu o combinație a acestora. Tulburarea este foarte riscantă, pentru că mama se poate răni sau poate face rău copilului. (3)

Ce e de făcut în cazul psihozei?

În cazul multor femei instalarea psihozei după naÈ™tere are loc fără alte semne de avertizare înainte. Cele care prezintă riscul de a dezvolta această tulburare este recomandat să discute cu medicul psihiatru È™i obstetrician înainte de a rămâne însărcinate sau imediat cum află că sunt însărcinate, pentru a fi monitorizate È™i pentru eventuale recomandări în privinÈ›a tratamentului (dacă este cazul) de urmat. (2)

De multe ori mama nu conÈ™tientizează că are această tulburare È™i partenerul sau membri familiei sunt cei care observă că ceva nu este în regulă. Este necesară prezentarea imediată la medic, pentru tratament. Medicul psihiatru este cel care prescrie tratamentul medicamentos, È›inând seama È™i dacă pacienta alăptează, È™i deseori se recomandă internarea acesteia pentru o mai bună supraveghere.

Tulburarea este vindecabilă, majoritatea femeilor revenindu-È™i complet. Este nevoie însă de timp pentru a depăși sentimentele de tristeÈ›e sau anxietate care pot apărea ulterior. Suportul partenerului, familiei, persoanelor apropiate poate fi de un real folos în această situaÈ›ie.

Psihoza puerperală poate reapărea la a doua sarcină la aproximativ 50% dintre femeile care s-au confruntat cu ea la prima sarcină. Procentul este valabil È™i în cazul reapariÈ›iei unui episod psihotic mai târziu, în absenÈ›a unei alte sarcini. (3)

Data actualizare: 12-01-2015 | creare: 05-02-2007 | Vizite: 15272
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele antipsihotice pot să nu fie recomandate în tratarea psihozei în stadii incipiente
  • Speranță pentru pacienÈ›ii care suferă de psihoză
  • Riscul de psihoză creÈ™te semnificativ în rândul persoanelor care prezintă anxietate persistentă în copilărie
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum