Pupilele

Pupilele

©

Autor:

Pupilele
Pupila reprezintă porÈ›iunea centrală a irisului, ce permite dozarea luminii care pătrunde în ochi, prin contracÈ›ie sau dilatare.

Aspectul pupilelor poate oferi informații prețioase despre starea de sănătate a unei persoane, de aceea este important a se observa și evalua cu atenție caracteristicile acestora.

Aspectul normal al pupilei și evaluarea

Pupilele au o formă rotundă È™i egală, de la un ochi la altul. De asemenea, poziÈ›ionarea acestora este identică la ambii ochi;  orice diferență de mărime, formă sau poziÈ›ie nu este firească.

Marimea normală a pupilei variază astfel:
  • 2-4 mm în diametru, atunci când este direct expusă la lumină (au aspectul unor gămălii de ac)
  • 4-8 mm în diametru, în intuneric (acoperă o mare parte din iris)

AÈ™adar, pupilele se contractă, când sunt expuse la o sursă directă de lumină È™i se dilată, la întuneric. Lipsa acestui tip de răspuns este anormală È™i trebuie investigată.

Pentru a vă evalua chiar dumneavoastră aspectul pupilei, trebuie să vă priviÈ›i în oglindă È™i să observaÈ›i:
  • dacă pupilele sunt rotunde la ambii ochi
  • dacă au aceeaÈ™i mărime la ambii ochi, în aceleaÈ™i condiÈ›ii de lumină;
  • dacă sunt situate la aceeaÈ™i poziÈ›ie
  • dacă răspund la stimuli (lumină/întuneric)


Ideal este ca aceste observaÈ›ii să fie făcute într-o cameră iluminată slab, iar sursa de lumină să fie plasată în partea inferioară È™i să fie adusă treptat la nivelul ochilor, pentru a observa contracÈ›ia.

În domeniul medical, pentru a descrie starea de normalitate a pupilelor, este folosit acronimul PERRL: Pupile Egale, Rotunde, care Răspund la Lumină.

Un studiu publicat în 2013 de un grup de cercetători de la Universitatea din Oslo, Norvegia, sugerează faptul că mărimea pupilelor este influenÈ›ată nu numai de prezenÈ›a propriu-zisă a stimulilor (lumină/întuneric), ci chiar de simpla imaginare a unui mediu/obiect luminos sau întunecat.
Această recentă descoperire indică faptul că răspunsul pupilei la lumină, care determină modificarea mărimii, este influențată la un nivel subiectiv.

Important:
Orice abatare de la indicatorii prezentaÈ›i mai sus pune semne de întrebare È™i necesită un consult medical de urgență.  Lipsa contracÈ›iei È™i dilatării, cât È™i inegalitatea pupilelor pot indica acÈ›iuni grave sau pot surveni în urma unui traumatism cranian sau a unei lovituri la ochi.

 


Data actualizare: 06-06-2014 | creare: 19-02-2007 | Vizite: 19381
Bibliografie
1 - Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition., Chapter 58 The Pupils, Walker HK, Hall WD, Hurst JW, Boston, Butterworths, 1990, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK381/
2 - Pupil size adjusts when we imagine light or dark settings, link:https://www.medicalnewstoday.com/articles/269717.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:
  • Temperatura
  • Scala de comă Glasgow

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum