Putem invata sa uitam amintirile neplacute, potrivit unui studiu

Data publicării: 13-07-2007

    Creierul uman este dotat cu un mecanism care permite stergerea voluntara a amintirilor traumatizante, potrivit unui studiu publicat joi in SUA susceptibil sa permita dezvoltarea unor noi tratamente impotriva depresiei si anxietatii, relateaza AFP.
    "Am demonstrat in acest studiu ca indivizii au capacitatea sa invete sa-si suprime selectiv amintirile neplacute din memorie", a explicat Brendan Depue, unul dintre autorii studiului publicat in ultimul numar al revistei americane Science.
    "Credem ca am identificat mecanismele neuronale ale acestui fenomen si speram ca aceasta descoperire, precum si cercetarile viitoare, vor avea ca rezultat noi abordari terapeutice si noi medicamente care sa permita tratarea problemelor emotionale", a adaugat el. Acest cercetator de la Universitatea Colorado (vest) a mentionat pe acest subiect fobiile, comportamentele obsesionale sau starile de stres provocate de o experienta traumatizanta.
    În timpul unei perioade de antrenament, participantii au trebuit sa memoreze 40 de imagini care contineau un chip uman emotional "neutru" asociat unei scene perturbante, precum cea a unui soldat ranit, a unui scaun electric sau a unui accident rutier.
    Subiectii au fost supusi apoi unui exercitiu pentru a se stabili daca la vederea "imaginii neutre" ei puteau sa-si aminteasca sau sa uite voluntar imaginea traumatizanta corespunzatoare.
    Creierul lor a fost supus unui IRM (imagistica prin rezonanta magnetica), care permite vizualizarea in timp real a functionarii unui organ. Potrivit cercetatorilor, procesul de suprimare a memoriei se situeaza in cortexul prefrontal, considerat "centrul de control al gandurilor".
Sursa: Rompres, 13-07-2007, Vizualizari 710
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.