Putem sa slabim si sa avem un corp armonios si sanatos programandu-ne mintea sa faca asta, fara diete severe si alte chinuri!

©

Autor:

Putem sa slabim si sa avem un corp armonios si sanatos programandu-ne mintea sa faca asta, fara diete severe si alte chinuri!
Advertorial oferit de Marinela Croitoru, psiholog

De cele mai multe ori, kilogramele in plus se acumuleaza si sunt intretinute, fiind greu de dat jos, ca efect al unor cauze emotionale. Viata noastra interioara, framantarile noastre, temerile si fricile, conflictele interioare si compromisurile, toate trairile noastre afective negative ne afecteaza atat emotional, cat si fiziologic, dandu-ne tot felul de stari si de senzatii neplacute.

Atunci cand kilogramele in plus sunt vizibile, asta indica in mod clar ca in spate este un dezechilibru, indiferent de ce natura este el: fiziologic sau psihologic, sau de cele mai multe ori ambele.

In mod natural, nicio persoana nu are nevoie de a se supra-alimenta, sau de aceste kilograme in plus. Kilogramele in plus sunt un „costum de protectie” psihica si fizica in fata greutatilor, disconfortului trait zi de zi, a abuzurilor, sau chiar a cicalelilor, a cerintelor si solicitarilor obositoare, pe care le resimtim in relatiile cu alte persoane: o relatie abuziva cu seful, sotul, sotia, parintii, colegii, etc; a lipsurilor materiale sau emotionale, a pierderilor si despartirilor de persoane dragi, a pierderii sensului si bucuriei vietii, singurul „dulce” din viata devenind mancarea;

Mancatul pe fondul emotional, pentru a obtine o stare de bine, de confort, de liniste, de relaxare, de odihna dupa un program solicitant si epuizant, de fuga de plictiseala, de a umple o „foame interioara”, este de fapt o regresie la stadiul oral, descris de Freud, stadiu in care copilul este lipsit de griji, este fericit, protejat si prin „supt” isi asigura viata, ceea ce il relaxeaza si il face fericit. In acel stadiu putem observa cum copiii au tendinta de a baga in gura orice: isi sug degetul mare, baga in gurita obiecte, jucarii, etc. Ca adult, in situatii foarte solicitante, stresante, obositoare, consumatoare psihic, cand au relatii dificile, sau o viata plina de frici si incertitudini, o viata care nu le mai place sau cand simt ca au pierdut directia in viata, ca s-au pierdut pe sine si ca au nevoie de ceva „bun” in viata lor, care sa le compenseze suferinta, persoanele regreseaza la stadiul oral tocmai prin a manca compulsiv.

Ca exemplu: o doamna care are un program foarte solicitant la servici, iar job-ul pe care il are simte ca nu este in congruenta cu credintele ei, ceea ce ii provoaca o epuizare suplimentara, iar ca sentiment general simte ca nu este fericita, si ca seara cand vine acasa obosita, epuizata, nu o poate bucura nimic, ceea ce o face sa se refugieze in dulciuri, apoi in saraturi si mananca compulsiv, ceea ce initial ii aduce confortul, relaxarea si placerea de care are nevoie, insa, dupa aceea, se simte vinovata, speriata si furioasa pe sine pentru ca iarasi a mancat compulsiv, iarasi nu s-a putut controla, iar acest ciclu este repetitiv, de ani de zile, in viata ei.

Un alt exemplu: un domn, om de afaceri, de cate ori se confrunta cu perioade dificile in business-ul lui, de fiecare data se regaseste mancand compulsiv, rontaind saraturi, ceea ce ii aduce si mai multe kilograme in plus, la greutatea destul de mare pe care o are.

O doamna al carei sot este plecat la munca in strainatate si cu care are o relatie foarte dificila, plina de neintelegeri, iar atunci cand sunt impreuna, cand sotul revine acasa si sta o perioada de timp, doamna respectiva incepe sa manance compulsiv si se ingrasa vizibil, iar cand sotul pleaca revine la greutatea normala. Dupa multi ani si oscilatii de greutate repetitive, doamna a observat acest tipar si a putut intelege ce sta in spatele kilogramelor pe care le acumuleaza, a acestui „costum de protectie emotionala”.

O alta doamna se confrunta cu acumularea de kilograme, acestea fiind „costumul ei de protectie” atat la serviciu, unde neputand sa impuna niste limite sanatoase, are tendinta de a se supraincarca atat emotional cat si de sarcini, traind continuu in stare de conflict interior la locul de munca, dar si acasa, unde, de asemenea, neimpunand limite clare, se supraincarca emotional, ceea ce o face sa se refugieze in a consuma din frigider, fara a se putea opri, pana atinge starea de bine, de confort, de relaxare, dupa care merge direct la culcare.

Asadar, de cele mai multe ori, kilogramele in exces sunt provocate si intretinute de nevoile emotionale neimplinite, iar din acest motiv, de cele mai multe ori, persoanele care se confrunta cu aceasta situatie nu gasesc iesire, dietele si restrictiile alimentare pe care le incearca periodic neaducand rezultate, decat eventual de moment, tocmai pentru ca ceea ce intretine aceste kilograme in plus sunt emotiile si starile lor sufletesti negative.

Pentru ca persoana sa se vindece de aceasta problema, de kilogramele in plus, pentru a atinge echilibrul fizic si a avea un corp armonios, este nevoie sa atinga in primul rand echilibrul emotional, iar acest lucru este singura garantie ca persoana nu va mai recadea in a manca compulsiv si ca echilibrul fizic si armonizarea corpului va fi permanent.

In stare de armonie a mentalului, fluxul nostru neuropsihic, responsabil de buna functionare a intregului organism: de emotiile si starile afective dar si de sanatatea corpului, a tuturor organelor, este echilibrat, iar orice mic dezechilibru mental provoaca mai departe un dezechilibru neurohormonal si, ca atare, dereglari emotionale si fiziologice.

Psihoterapia este esentiala in procesul de slabire, ajutand persoana sa inteleaga mecanismele de aparare psihologice care ii provoaca si intretin acumularea de kilograme, a acestui „costum de protectie”, pentru ca mai apoi sa poata face schimbarile necesare in a atinge starea de echilibru emotional.

Ca psihoterapeut, fiind specializata si avand experienta in a lucra cu persoanele care sufera psihic si fizic de surplusul de kilograme, te pot ajuta sa atingi starea de echilibru mental si emotional atat de necesara in procesul de armonizare a corpului tau, iar pierderea kilogramelor in plus va veni de la sine, fara eforturi si fara a resimti ca si chinuitor acest proces. Ghidarea mea, cu ajutorul unor tehnici psihoterapeutice des folosite in astfel de procese, vizeaza ca schimbarea pe care o vei face sa aiba loc la nivelul cel mai profund, menite in a te vindeca si a-ti rescrie mentalul, iar transformarile de suprafata, cum ar fi echilibrul si armonizarea corpului tau, vor veni de la sine!

Autor: Marinela Croitoru, psihoterapeut
psiholog-marinela-croitoru.ro
Tel: 0724279453
E-mail: contact@psiholog-marinela-croitoru.ro

Data actualizare: 16-07-2018 | creare: 16-07-2018 | Vizite: 1457
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: