Raport Eurofound: Există tendinţa ca pacienţii din spitalele private cu complicaţii să fie transferaţi la stat

Data publicării: 23-03-2017

În ultimii 10 ani în România a crescut numărul spitalelor private, însă pacienţii cu complicaţii din aceste unităţi medicale sunt transferaţi, de obicei, la stat, relevă un raport Eurofound făcut public miercuri la dezbaterea "Accesibilitatea serviciilor medicale şi de îngrijire în România", organizată de Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Euractiv Network şi Freedom House România.

Accesibilitatea serviciilor medicale din România a fost dezbătută în cadrul proiectului Reţea de corespondenţi Eurofound: România, prilej cu care s-au constatat necesitatea unei mai bune transparenţe a cheltuielilor din sănătate şi o reducere a birocraţiei când este vorba de decontarea banilor.

"Pornind de la ceea ce a apărut în raportul Eurofound, situaţia din România este asemănătoare cu cea europeană în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor, accesul populaţiei către serviciile medicale private, care sunt mai de calitate. Totodată, există această tendinţă, care este şi în România, ca acele persoane care sunt în situaţii grave să fie transferate de obicei din mediul privat către mediul de la stat, unde sunt medici mult mai specializaţi", a declarat pentru AGERPRES Nicoleta Voicu, managerul de proiect.

Proiectul, finanţat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă, este implementat în perioada 1 martie 2014 - 28 februarie 2018 şi are ca scop elaborarea unor servicii de cercetare cu privire la condiţiile de viaţă şi de muncă.

Gabriela Drăgan, director general al Institutului European din România (IER), a precizat că ţara noastră a scăzut în ultimul an calitatea serviciilor medicale.

"Avem propria noastră percepţie în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale, dar, pe de altă parte, există un index european al sistemelor medicale în care putem să vedem poziţionările statelor membre, care este calitatea sistemelor medicale la nivel european. Dacă anul trecut eram pe poziţia 33 din 35, anul acesta suntem pe 35 din 35. Asta ne poate spune ceva despre calitatea serviciilor medicale privite din multiple perspective şi legat de prevenţie, rezultatele tratamentelor, accesibilitate. (...) Raportul Eurofound îşi pune întrebarea care sunt consecinţele care pot să apară că oferta de servicii spitaliceşti din zona publică este tot mai mult înlocuită de oferta privată", a spus Drăgan, la dezbatere.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor Anatomo - Patologici din România, Gabriela Lică, a arătat că performanţa în sistemul medical se poate face prin colaborare şi nu prin competiţie.

''Performanţa nu are legătură cu omul, are legătură cu banii. (...) Cred că lucrurile sunt privite puţin din unghiuri diferite menite să distrugă, nu să construim. Este un lucru în vogă, vorbim de competiţie, competiţia nu este aplicabilă decât ţie însuţi faţă de un moment anterior. Toţi suntem diferiţi, calitatea actului medical stă în cooperarea dintre noi. Cred că în medicină şi în viaţă trebuie să cooperăm, plecăm din şcoli, unde iarăşi cred că e cazul să renunţăm la această competiţie între copii şi să îi învăţăm să coopereze ca punctul forte al fiecăruia să completeze punctul celuilalt forte şi atunci avem calitate", a explicat Gabriela Lică.

Daniel Verman, consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii, a vorbit despre programul de asistenţă medicală comunitară, în cadrul căruia se va crea un sistem informatic de monitorizare la nivel judeţean ce va permite eficienţa acestuia.
Sursa: Agerpres, 23-03-2017, Vizualizari 89
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.