Reabilitarea motorie a încheieturii mâinii și a mâinii dupa accidentul vascular cerebral cronic. Sistem pe bază de interfață creier-calculator.

©

Autor:

Advertorial oferit de Diacena Medical

Accidentul vascular cerebral este a treia cauză a dizabilităților severe, la nivel mondial (Hankey, 2013). În ciuda multimodalității eforturilor de reabilitare, 40% dintre supraviețuitorii accidentului vascular cerebral trăiesc cu diverse handicapuri. Dintre acestea, lipsa funcționalității brațului, încheieturii mâinii, sau recuperarea mâinii, au contribuit la pierderi semnificative în aptitudinea independenței și a calității vieții.

Sarcina tehnică specifică, cum ar fi terapia de mișcare indusă-constrânsă (CIMT), este extrem de eficientă în reducerea neutilizării învățate și îmbunătățirea funcției brațului și a mâinii cu câștiguri de durată în accidentul vascular cerebral cronic. Cu toate acestea, numai aproximativ 20 la 25% dintre pacienții cu AVC îndeplinesc criteriile minime pentru CIMT (Fritzetal., 2005). Din moment ce practica fizică (PP), la extremitatea afectată de accidentul vascular cerebral, este adesea dificilă, sau nu este posibilă utilizând CIMT; mișcarea imaginată (MI), practica mentală a mișcărilor fără execuție fizică, reprezintă o abordare de reabilitare alternativă (Sharma și colab., 2009).

Cu toate că MI în accidentul vascular cerebral cronic este promițătoare, integrarea MI în reabilitare a condus la rezultate clinice neconcludente (Braun și colab, 2006; Ietswaart și colab, 2011;. Malouin și colab, 2013).

Unul dintre aspectele cheie pentru integrarea MI în reabilitare este că, în timp ce PP este observabil, MI este un proces mental ascuns. Cu toate acestea, interfețe creier-calculator (BCIS) (Wolpaw et al., 2002), care achiziționează, analizează și traduce semnalele creierului în comenzile de control ale dispozitivelor de ieșire (Shih et al., 2012), pot fi folosite pentru a detecta desincronizare sau sincronizare legate de eveniment (ERD / ERS) (Pfurtscheller și Lopes Da Silva, 1999), atunci când se efectuează MI.

În acest fel, pacienții cu accident vascular cerebral care suferă de slăbiciuni severe la nivelul membrelor, dar care sunt încă în măsură să-și imagineze mișcările mâinii cu pareză, pot primi feedback-ul BCI prin detectarea semnalelor cerebrale legate de MI (Birbaumer și colab, 2008; Buch și colab, 2008; Ramos-Murguialday și colab, 2013).

Un studiu clinic recent a demonstrat că electroencefalograful (EEG), bazat pe MI-BCI, poate fi utilizat pentru a detecta activitatea corticală legată de MI la majoritatea pacienților cu accident vascular cerebral (Ang et al., 2011). De aici utilizarea EEG, bazat pe MI-BCI, prezintă o abordare potențială pentru detectarea MI pentru reabilitare în accidentul vascular cerebral.

Reabilitarea după un accident vascular cerebral

nBETTER (Brain Exercise Therapy Towards Enhanced Recovery) este un dispozitiv portabil pentru exerciții de terapie a creierului în vederea îmbunătățirii recuperării acestuia, în urma unui accident vascular. Dispozitivul (NBETTER) este un sistem de reabilitare care detectează mișcările vizualizate ale membrelor, afectate de accidentul vascular cerebral, folosind electroencefalograful (EEG), bazat pe neuro-feedback, pentru a oferi un feedback vizual și mecanic îmbinat, pentru exerciții ale creierului, spre o mai bună recuperare post-accident vascular cerebral. PRIMUL sistem de reabilitare după un accident vascular cerebral, bazat pe o Interfață Creier Computer (BCI) de pe piață, cu un nou motor de control direct al creierului. nBETTER poate fi folosit ca o aplicație independentă sau implementat ca un intranet sau aplicație Internet (prin punerea unor module pe server). Informațiile subiectului, parametrii de performanță și semnalele EEG înregistrate sunt folosite la intrare pentru a oferi neurofeedback.

Aplicația nBETTER constă dintr-un calculator (care poate fi un desktop, un laptop sau o tabletă) conectat la un sistem hardware EEG destinat a fi utilizat pe această temă. nBETTER poate fi folosit ca o aplicație de reabilitare de sine stătătoare, implementată ca o aplicație client-server, dacă este necesar (Punând unele module pe server).

Aplicatii clinice:

  • Reabilitarea pacienților cu accidente vasculare cronice.
  • Reabilitarea pacienților cu accidente vasculare sub-acute.

Caracteristici cheie ale sistemului:

1. Interfața Creier Computer (BCI) bazată pe Sistemul de reabilitare;
2. Mecanism de feedback bazat pe mișcarea imaginată, afișată și ghidată prin Realitatea Virtuala (VR) și feedback optim mecanic;
3. Banca comună de modele filtre spațiale inovatoare pentru detectarea intențiilor pacienților;
4. Sistem portabil și ușor;
5. Abilitatea de a efectua reabilitarea în instituții medicale sau acasă.

Caracteristici cheie ale Software-ului:

1. Sistemul Client-Server pentru reabilitare la distanță:
a. Modelul mișcare imaginară specific pacientului pentru recunoaștere mișcării imaginare;
b. Bancă comună de modele filtru spațial de recunoaștere a stării;
c. Utilizarea lățimii de bandă adaptive pentru modul de utilizare a programelor de realitate virtuală;
d. Motor de raport privind progresele înregistrate in recuperarea accidentului vascular cerebral.

Evaluarea reabilitării motorii cu nBETTER, pornind de la săptămâna 0.

Procesul BCI nBETTER

  • Pacientul vizualizează în realitatea virtuală mișcarea membrului.
  • Achiziția semnalului de la creier prin intermediul EEG.
  • Software-ul nBETTER procesează semnalul creierului pentru a efectua extragerea caracteristică și clasificarea mișcării.
  • Interfața de control declanșează feedback-ul sincronizat virtual și fizic pentru pacient.

Componentele sistemului standard:

  • Sitem EEG cu 24 canale cu amplificator si modul de control.
  • Casca și electrozi EEG.
  • Troliu pentagonal pentru module EEG.
  • Mecanism de feedback fizic (CPM).
  • Software BCI cu jocuri de realitate virtuală.
  • Manual de utilizare.

Componente optionale

  • Troliu medical pentru EEG, PC, cu sistem de prindere LCD, sertar și coș accesorii, alimentare electrică pentru 5 dispozitive
  • Stand pentagonal
  • Troliu CPM
  • Cască EEG cu mufă pentru 24 canale
  • Software
  • PC, laptop, monitor (funcție de performanțe, la prețurile de pe piața non-medicală)

Pentru a beneficia de ofertă personalizată nevoilor clinicii dumneavoastră, ne puteți contacta cu încredere:
www.diacenamedical.ro
contact@diacena.ro
tel: 0368.419.818; mob. 0720.204.021; fax: 0368.419.816

Data actualizare: 02-11-2016 | creare: 02-11-2016 | Vizite: 919
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!