Realitatea virtuală vine în ajutorul psihoterapiei

Autor:

Realitatea virtuală vine în ajutorul psihoterapiei
Ochelarii pentru realitatea virtuală sunt asociați cu jocurile video și divertismentul, dar companiile producătoare lucrează la utilizarea lor și în psihoterapie, pentru a facilita tratamentul anxietății, fobiilor și dependențelor.

TeleSoftas, o companie lituaniană care dezvoltă aplicații mobile, și Psious, o companie spaniolă, sunt două exemple în acest sens.

TeleSoftas tocmai a primit fonduri europene pentru a dezvolta aplicații pentru sănătatea mintală, în colaborare cu profesorii universitari. CEO-ul companiei consideră că prin utilizarea ochelarilor pentru realitatea virtuală vor putea crea un mediu audiovizual sigur, accesibil din cabinetul terapeutului, în care pacienții vor putea fi expuși la obiectul fricilor lor, fie că e vorba de păianjeni, zborul cu avionul, un public în fața căruia trebuie să vorbească.

Tulburările psihice pe care le au în vedere sunt sindromul de stres posttraumatic, tulburarea obsesiv-compulsivă, alcoolismul și fumatul.

Psious dezvoltă aplicații pentru psihoterapeuți, care pot fi descărcate și utilizate cu ajutorul ochelarilor pentru realitatea virtuală. În funcție de tulburarea pacientului, terapeutul alege mediul potrivit oferit de aplicație, pentru expunere (de exemplu, pentru o persoană care are vertij, poate alege un lift care urcă și coboară într-un zgârie-nori, cu posibilitatea de a face podeaua transparentă sau de a face liftul să urce din ce în ce mai sus, pentru o dificultate mai mare a exercițiului). Terapeutul poate vedea și cât de bine se descurcă pacientul, văzând dacă acesta se poate uita în jos.

Aplicația dezvoltată de Psious este deja folosită de 600 de psihoterapeuți, majoritatea din Spania, fiind testată în paralel (în colaborare cu cercetătorii din universități), pentru a vedea ce eficiență are pe termen lung.

De asemenea, alte companii lucrează în prezent la dezvoltarea de aplicații de acest gen.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 03-03-2017 | creare: 03-03-2017 | Vizite: 256
Bibliografie
Virtual reality hopes to treat mental health problems, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-virtual-reality-mental-health-problems.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Terapia durerii prin realitatea virtuală
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK