Recipientele „fără BPA” nu sunt neapărat sigure

©

Autor:

Recipientele „fără BPA” nu sunt neapărat sigure
De la recipiente pentru îmbutelierea apei până la cănițe cu cioc și diverse jucării din plastic, toți părinții caută produsele pe care scrie „fără BPA”. Însă un nou studiu de la UCLA arată că aceste produse nu sunt neapărat sigure pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri.

BPA (bisfenol A) a fost utilizat la scară largă în diverse produse de plastic, până ce prezența acestuia a fost legată de apariția pubertății precoce și de creșterea numărului de cazuri de cancer de sân și de prostată. Cel mai utilizat înlocuitor este BPS (bisfenol S), însă studiul publicat în revista Endocrinology arată că acesta accelerează dezvoltarea fetală și perturbă sistemul reproducător la peștii zebră (Danio rerio).

Studiul de față este primul care analizează efectele BPA și BPS asupra unor celule din creier și gene care controlează creșterea și funcționarea organelor implicate în reproducere. „Studiul nostru arată că alternativele la recipientele din plastic cu BPA nu sunt neapărat mai sigure”, spune Nancy Wayne, endocrinolog și profesor în fiziologie la UCLA. Împreună cu colegii săi, Wayne au descoperit că expunerea la nivele scăzute de BPS și BPS a alterat fiziologia animalului în stadiu embrionic, încă din primele 25 de ore. „Timpul de eclozare a ouălor a fost accelerat, ceea ce echivalează cu o naștere prematură”, a mai spus cercetătorul.

Oamenii de știință au mai descoperit că BPS și BPS afectează atât sistemul estrogenic, cât și sistemul hormonilor tiroidieni. De vreme ce hormonii tiroidieni au un rol important în dezvoltarea creierului pe perioada gestației, aceste descoperiri arată un risc crescut pentru dezvoltarea fetală în general.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 09-02-2016 | creare: 09-02-2016 | Vizite: 3002
Bibliografie
'BPA-free' plastic accelerates embryonic development, disrupts reproductive system, link: http://medicalxpress.com/news/2016-02-bpa-free-plastic-embryonic-disrupts-reproductive.html
Are BPA-free food containers really safe?, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/305884.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscurile disruptorilor endocrini din mediu și alimente
  • Produsele plastice „BPA-free” pot fi dăunătoare pentru sănătatea umană
  • Expunerea la bisfenol A și impactul asupra microbiomului intestinal și a riscului de obezitate în copilărie
  •