Recomandari generale in timpul sarcinii

©

Autor: Redacția ROmedic

Recomandari generale in timpul sarcinii

Ia doza zilnica de vitamine si minerale. Femeile au nevoie de mai mult fier in timpul sarcinii, iar uneori acesta nu poate fi obtinut doar din alimente. Intreaba medicul daca trebuie sa iei vitamine prenatale sau multivitamine zilnic.

 

Ia 400 mg de acid folic zilnic. O cantitate suficienta de acid folic (vitamina B9) luata zilnic reduce riscul nasterii unor copii cu anomalii congenitale.

 

Adopta o dieta sanatoasa. Consuma din belsug fructe, legume si cereale integrale (paine integrala, etc.). Opteaza pentru alimentele bogate in calciu (iaurt cu continut scazut de grasimi sau degresat, lapte, broccoli) de care are nevoie copilul pentru a avea dinti si oase puternice. Daca nu puteti face rost de fructe si legume proaspete, cele congelate sunt o varianta buna. Evita excesul de alimente bogate in grasimi (unt sau carne grasa). Alege alimentele cu continut scazut de grasimi pe cat posibil (lapte degresat, carne de pui sau curcan fara piele, peste).

 

Odihneste-te suficient (intre sapte si noua ore de somn pe noapte). Durerile, disconfortul, anxietatea si nevoia frecventa de a urina sunt tot atatea cauze care te impiedica sa dormi linistita. Pentru a avea un somn odihnitor, nu lua mese bogate cel putin trei ore inainte de culcare, fa exercitii fizice usoare (mers pe jos, inot) si nu dormi prea mult in timpul zilei. Dormi intotdeauna pe partea stanga si pune niste perne intre picioare si sub burtica pentru a sta mai confortabil.

 

Relaxeaza-te. Redu pe cat posibil stresul din viata de familie si din cariera. Fixeaza limite pentru tine si pentru ceilalti. Poti refuza cererile care implica un consum al energiei si timpului tau.

 

Fa miscare. Exercitiile fizice care nu necesita un consum mare de energie sunt benefice atat pentru sanatatea ta, cat si cea a copilului.

 

Controleaza problemele de sanatate. Intreaba medicul despre impactul problemelor de sanatate asupra sarcinii. Daca suferi de diabet, controleaza nivelul glucozei din sange; daca ai tensiunea prea mare, monitorizeaz-o in permanenta. Daca esti supraponderala, sfatuieste-te cu medicul daca ar trebui sa slabesti.

 

Consulta medicul inainte de a lua orice medicament. Indiferent ca sunt medicamente prescrise, medicamente eliberate fara reteta sau remedii naturiste, toate acestea pot afecta sarcina. Intreaba medicul daca trebuie sa iei in continuare medicatia prescrisa. Afla mai multe despre medicamentele luate in timpul sarcinii.

 

Daca este cazul, fa un vaccin antigripal. gripa este periculoasa pentru viitoarele mamici. Din acest motiv se recomanda vaccinarea tuturor femeilor care se afla cel putin in a 14-a saptamana de sarcina in sezonul gripei. Intreaba medicul daca ar trebui sa faci vaccinul antigripal.

 

Prezinta-te la toate examenele medicale prenatale. Ingrijirea prenatala mentine sanatatea ta si cea a copilului, contribuie la depistarea problemelor de sanatate, iar astfel ele pot fi tratate din timp.

 

Utilizeaza corect centura de siguranta. Folosita corect, centura de siguranta iti poate salva viata si pe cea a copilului din burtica ta. Cele mai sigure centuri de siguranta sunt cele cu prindere in 3 puncte. Centura de siguranta nu trebuie sa treaca niciodata peste abdomen! In schimb, centura din poala trebuie sa fie pozitionata cat mai jos sub abdomen, peste solduri; iar centura de umar trebuie sa treaca printre sani, ocolind burtica. Daca nu conduci, scaunele din spate sunt cele mai sigure.

 

Redu disconfortul si durerea. Nu accepta aceste inconveniente ale sarcinii; hemoroizii, arsurile de stomac si crampele musculare pot fi tratate si reduse. Iata cum. (Modificarile corpului in timpul sarcinii).

 

Evita sauna, precum si baile sau dusurile fierbinti. Temperaturile ridicate pot dauna fetusului si pot provoca un lesin.


Data actualizare: 07-04-2019 | creare: 24-01-2007 | Vizite: 13249
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  • Sarcina după 35 de ani
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum