Rectorii UMF şi UPM Târgu Mureş anunţă că cele două universităţi s-ar putea uni pe viitor

Data publicării: 24-10-2017

Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie (UMF) şi "Petru Maior" (UPM) din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei şi prof. univ. dr. Călin Enăchescu, au anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că văd viitorul academic mureşean sub cupola unei universităţi unice, primul pas fiind deja făcut prin crearea consorţiului universitar.

În acest sens, Consorţiul Universitar Târgu Mureş, format din Universitatea 'Petru Maior' şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, organizează în această săptămână un nou eveniment comun, a şasea ediţie a Conferinţei Internaţionale în Drept, Administraţie Publică şi Medicină.

'Conferinţa este o dovadă în plus că avem proiecte comune în derulare în cadrul acestui consorţiu, care deja are mai bine de doi ani de funcţionare efectivă. În cadrul acestui consorţiu au fost proiecte nu doar de natură ştiinţifică, dar şi proiecte de cercetare, de colaborare între cadrele didactice ale acestor universităţi. Penultimul este acel proiect, unic la nivel naţional, în care IBM a fost în Târgu Mureş pentru o acţiune de Social Responsability, menit să întărească capacitatea celor două universităţi, într-o zonă complementară a acestora. Noi lucrăm la acest consorţiu şi pe o linie administrativă, nu doar academică şi de cercetare, şi nu de multă vreme cele două senate ale universităţilor au luat decizia de a avea discuţii mult mai aplicate privitoare la viitorul celor două universităţi importante din Târgu Mureş şi la modul în care acestea pot lucra mai bine, poate, cândva, chiar împreună', a arătat rectorul UMF Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei.

Potrivit acestuia, în cursul acestei săptămâni va avea loc o vizită de lucru a Senatului UPM la UMF Târgu Mureş, în cadrul căreia se va vedea care sunt zonele de interacţiune dintre cele două universităţi.

'Eu văd foarte necesar ca la Târgu Mureş să existe o facultate de bioinginerie medicală foarte puternică, cu programe de bioinginerie şi informatică medicală, poate chiar programe de chimie aplicată în medicină şi farmacie. Aici, colegii noştri de la UPM au o plus valoare, care trebuie folosită şi de noi. Ei văd în noi parteneri puternici, cu forţă umană şi financiară (...) Noi vrem să lucrăm împreună cu UPM şi vedem, fără nicio îndoială, viitorul academic mureşean sub cupola unei universităţi unice, care să permită păstrarea identităţii pe care o avem fiecare dintre noi, dar dezvoltarea într-o zonă a programelor academice să fie în consens cu vremurile în care trăim', a susţinut dr. Azamfirei, adăugând că viitoarea Conferinţă Internaţională în Drept, Administraţţie Publică şi Medicină dovedeşte "ce uşor pot fi găsite lucruri în comun între cele două universităţi".

Rectorul Universităţii Petru Maior din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, a arătat la rândul său că acest consorţiu universitar 'a început ca o logodnă între cele două universităţi, urmând ca timpul, nu foarte îndelungat, să dovedească, cu acordul părţilor, posibila căsătorie între cele două'.

'Încă mai sunt paşi de făcut, dar orizontul de timp nu este foarte îndelungat. Am identificat pe parcursul colaborării dintre cele două universităţi faptul că există foarte multe lucruri complementare care ne adună şi care creează o sinergie în care suma părţilor e mai mică decât rezultanta, prin această comuniune. Avem multe planuri în comun, avem multe idei cum să funcţioneze. Medicina nu mai este cea a stetoscopului, este una a computerelor, a aparaturii de înalt nivel, iar aici ne găsim... Şi acesta este doar un exemplu. Sunt paşi de făcut, sunt necesare o serie de etape, nu le putem arde în câteva zile, dar decizia va fi una în viitorul apropiat', a precizat Călin Enăchescu.

Potrivit rectorului UPM Târgu Mureş, deşi conferinţa a început în 2004, de şase ani se organizează deja în formatul actual, cuprinzând Dreptul, Administraţia Publică şi Medicina.

Conferinţa se va deschide joi, în Aula Universităţii 'Petru Maior' din Târgu Mureş, şi se va derula pe trei secţiuni: 'Medicine and Law', 'The Role and Importance of Collaboration between European Universities in the Implementation Process of Common Educational Programs in Public Administration' şi 'Legality and Legitimacy in the Economic Process'.
Sursa: Agerpres, 24-10-2017, Vizualizari 189
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.