Reflexoterapia si afectiunile dermatologice

Data publicării: 09-08-2007

     Multe din bolile de piele pot fi tratate prin reflexoterapie, a declarat pentru ROMPRES, Costel Ifrim, specialist in reflexoterapie.
    O serie de factori pot actiona numai asupra pielii, cauzand boli strict localizate, sau pot actiona asupra altor organe, caz in care se produc modificari si la nivelul pielii (diabetul, leucemiile, etc.), a explicat Ifrim.
    Cele mai multe afectiuni dermatologice sunt cauzate de interdependenta dintre factorii interni si cei externi organismului. O functionare in parametrii normali a aparatului renal sau ficatului duce la mentinerea functiilor pielii in limite normale. Sanatatea va putea fi mentinuta daca sistemele endocrin, imunitar, circulator si nervos vor functiona normal.
    Doctorul Costel Ifrim a mentionat trei dintre bolile dermatologice care se pot trata prin reflexoterapie.
    Acneea este o dermatoza caracterizata prin inflamatie purulenta a foliculului pilo-sebaceu si care apare sub forma de pustule localizate pe fata, piept, umeri si spate. Forma obisnuita se manifesta la tineri dupa pubertate, iar forma speciala o reprezinta acneea rozacee care apare in special la femei dupa implinirea varstei de 40 ani. Reflexoterapia se aplica, in acest caz, dupa urmatoarea schema: zona reflexa a glandelor suprarenale, zona reflexa renala (vezica urinara, ureter, rinichi); zona reflexa a glandei hipofiza; zona reflexa a ficatului si toata zona reflexa a sistemului limfatic.
    Hiperhidroza este o transpiratie excesiva care se manifesta in special la cei cu un sistem nervos excitabil, cu dereglari ale  glandelor cu secretie interna. Tratamentul prin reflexoterapie urmareste, in acest caz, reglarea functiei aparatului renal pentru ca toxinele sa fie eliminate mai usor; de asemenea, se vor normaliza functiile glandelor endocrine si sistemului nervos vegetativ. Schema de masaj reflexogen va urmari traseele: renal, suprarenal, glanda afectata, plexul solar, zona reflexa a capului si cea a zonei limfatice.
    O alta boala, psoriazisul, este o afectiune de piele necontagioasa, localizata in mod obisnuit pe pielea capului, coate, genunchi si umeri. Se prezinta sub forma unor pete rosii acoperite de scoame groase, stratificate si lucioase, cu aspect de solzi de peste. Acestea dau prurit, sangerari si durere. In acest caz, tratamentul reflexogen a dat rezultate foarte bune, in foarte multe cazuri afectiunea nu a mai recidivat. Se vor masa zonele reflexe ale rinichilor, ureterelor si vezicii urinare pentru a stimula eliminarea toxinelor. Zonele reflexe corespunzatoare glandelor suprarenale si paratiroidelor vor fi masate pentru combaterea starilor inflamatorii. Zona limfatica va stimula cresterea puterii de aparare a organismului prin producerea de anticorpi. Vor mai fi masate zonele reflexe ale ficatului, vezicii biliare, stomacului si intestinelor pentru reglarea functiilor metabolice.
    Costel Ifrim a adaugat ca pe langa cele trei boli la care s-a referit in detaliu se mai pot mentiona foliculita, candidoza, urticaria, neurodermita, fisurile anale, herpesul, papiloamele, petele de ficat, vitiligo, alopecia, cicatricele cheloide etc.
    Ca durata, sedintele de reflexoterapie vor fi in functie de varsta si sexul pacientului, de asemenea, vechimea afectiunii influenteaza numarul de sedinte.
    Prin reflexoterapie se urmareste, in primul rand,  imbunatatirea celor trei functii ale pielii: functia de protectie care urmareste cresterea rezistentei mecanice, chimice, biologice, electrice si termice; impiedicarea pierderilor de lichide si electroliti si cresterea rezistentei la radiatii; termoreglarea, care asigura o temperatura constanta a corpului, indiferent de variatiile din exterior si functia metabolica care asigura metabolizarea substantelor straine, toxice sau medicamentoase prin reactii de oxidare, reducere si conjugare, eliminand produsii finali de degradare care sunt urea si creatinina.
    In bolile dermatologice, tratamentul reflexogen va fi insotit si de un regim alimentar bazat pe foarte multe sucuri proaspete de morcov, telina, papadie si sfecla rosie. Se vor evita condimentele, afumaturile, conservele, mezelurile, alcoolul si bauturile acidulate.
    Un tratament reflexogen executat corect, un regim alimentar respectat cu strictete si un tratament alopat corespunzator fac ca un bolnav sa treaca mai usor peste afectiunea de care sufera, sustine Costel Ifrim.
Sursa: Rompres, 09-08-2007, Vizualizari 4059
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.