Renunțarea la Facebook, nivelul de stres și starea de bine (Studiu)

©

Autor:

Renunțarea la Facebook, nivelul de stres și starea de bine (Studiu)
Un studiu recent din cadrul Universității din Queensland, Brisbane, Australia, susține că renunțarea la Facebook reduce considerabil nivelul de stres, dar afectează starea generală de bine resimțită de persoana în cauză.
Facebook a devenit o unealtă socială esențială pentru milioane de utilizatori și are beneficii deoarece aduce o multitudine de informații sociale despre o rețea largă de persoane, dar poate avea și efecte negative puternice.

În urma scandalului Cambridge Analytica (compania a accesat fără autorizație datele a numeroase conturi Facebook în scopuri politice), rețeaua de socializare a pierdut numeroși utilizatori. Așa a apărut mișcarea Delete Facebook în întreaga lume cu scopul de a convinge oamenii să renunțe la Facebook.

Studiul curent se axează însă pe efectele renunțării la Facebook asupra stării de sănătate.

Utilizarea Facebook-ului și nivelul de cortizol

Echipa de cercetători a examinat 2 grupuri de utilizatori activi de Facebook, un total de 138 participanți. Un grup a fost solicitat să se abțină de la utilizarea Facebook-ului pentru 5 zile, în timp ce al doilea grup a continuat să folosească rețeaua de socializare ca înainte. Au fost prelevate probe de salivă de la participanți la începutul și finalul cercetării, pentru a măsura nivelul de cortizol – hormonul stresului,

Rezultatele au arătat că o pauză de la Facebook pentru 5 zile a redus nivelul de cortizol, care este considerat hormonul stresului.

Cortizolul își mărește concentrația când persoana în cauză este stresată, fiind considerat element cheie în reglarea nivelului de stres, dirijând și răspunsul organismului la acesta. Prea mult cortizol poate compromite sistemul imunitar, predispune la infecții, afectarea memoriei, obezitate etc. Pe termen lung, expunerea la nivel crescut de cortizol afectează cogniția, funcția tiroidiană și favorizează acumularea grăsimii abdominale cu implicații cardiovasculare.

Inițial, după renunarea la Facebook, participanii au raportat o stare de tristețe și afectare, lipsă de satisfaciei și dorința de a urmări activitatea de pe Facebook. Este astfel o sabie cu două tăișuri, deoarece deși rezultatele arată că la nivel biologic nivelul de cortizol s-a redus, persoanele au raportat o reducere a satisfacției și a stării de bine, declarându-se anxioși, triști și nemulțumiți, după cele 5 zile.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Social Psychology.


Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 19-01-2019 | creare: 10-04-2018 | Vizite: 1417
Bibliografie
Want to de-stress? Delete Facebook, study suggests, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321431.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Activitatea creativă reduce hormonii de stres, indiferent de nivelul de îndemânare
  • Risc mai mare de depresie pentru tinerii cu experiențe negative pe Facebook
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum