Renunțarea la fumat, bruscă sau graduală?

©

Autor:

Renunțarea la fumat, bruscă sau graduală?

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au publicat un studiu în jurnalul medical Annals of Internal Medicine conform căruia persoanele care încearcă să renunțe la viciul fumatului au şanse mai mari să reușească acest lucru prin oprirea dintr-o dată a fumatului, decât cei care reduc gradual cantitatea de nicotină.

În timp ce experții sunt de părere că metoda cea mai eficientă de a te lăsa de fumat este cea bruscă, cei mai mulți oameni apelează întâi la metoda reducerii numărului de țigări până la a renunța definitiv. Studiul efectuat este menit a răspunde la întrebările cele mai des adresate „Care metodă este mai eficientă?” și „Ajută ambele metode și pe termen scurt și pe termen lung?”.

În studiu au fost implicați 697 de fumători dornici de a renunța la viciul lor, fiind împărțiți în două grupe: prima grupă - a celor care doresc a se lăsa dintr-o dată după o anumită zi stabilită și o a doua grupă - formată din participanții care vor să reducă gradual numărul de țigări, timp de două săptămâni, până la data consimțită și de prima grupă. Tuturor celor implicați li s-au pus la dispoziție patch-uri, gumă sau spray-uri cu nicotină, pe parcursul studiului.

După depășirea termenului stabilit, participanții au fost evaluați săptămânal timp de o lună, iar mai apoi la 6 luni, fiindu-le monitorizate atât starea fizică, cât și cea psihică. Pe lângă acestea, au mai fost supuși testelor cu monoxid de carbon expirat, test care atestă dacă au rămas sau nu devotați obiectivului propus, adică dacă au mai fumat sau nu.

Rezultatele au fost centralizate, iar concluziile au fost următoarele: după prima lună 49% dintre participanții din prima grupă renunțaseră la fumat, spre deosebire de cei din a doua grupă, unde procentul celor care au renunțat era de 39%, de aici reieșind că există o probabilitate cu 25% mai mare să renunți la fumat prin oprirea bruscă a acestui obicei. Diferența survine preponderent încă din data în care ambele grupe au renunțat la fumat, prima zi fiind mult mai greu tolerată de aceia care s-au lăsat dintr-o dată, iar cei care au trecut de acest prag au avut șanse mai mari să se țină de obiectivul lor.

Cercetătorii sunt de părere că diferențele dintre metodele de renunțare la fumat țin mai mult de efortul care trebuie depus pentru îndeplinirea acestui scop. Oamenii conștientizează necesitatea de a renunța la acest viciu și, știind ce implică acest lucru, tind să amâne momentul când pornesc acest demers. Este foarte importantă stabilirea unui prag, o dată după care fumatul nu va mai fi permis, îndeplinirea acestui aspect ducând la șanse egale de reușită prin ambele metode amintite.

Este important de precizat faptul că acest studiu a fost făcut cu participarea unor oameni dornici să renunțe la fumat într-un timp scurt, având parte de consiliere și tratamente înlocuitoare de nicotină. Cea mai bună metodă dovedită în cazul lor a fost stabilirea unei date, iar după aceea renunțarea completă la fumat. Categoria de persoane care se văd incapabile să renunțe dintr-o dată la nicotină, este de preferat să fie abordată prin metoda renunțării graduale și cu o terapie și consiliere sporită pentru a îmbunătății șansele de reușită.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 28-03-2016 | creare: 28-03-2016 | Vizite: 2887
Bibliografie
Stopping smoking abruptly is a better strategy than cutting down before quit day, study shows, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-abruptly-strategy-day.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Renuntarea la fumat
  • Avantajele renunțării la fumat
  •