Renunţarea la micul dejun dublează riscul de arterioscleroză (studiu)

Data publicarii: 04-10-2017

Renunţarea la micul dejun sau o alimentare slabă la începutul zilei dublează riscul de a dezvolta arterioscleroză, o afecţiune ce constă în îngroşarea pereţilor arterelor şi care poate fi fatală, potrivit unui studiu publicat luni în Journal of the American College of Cardiology, informează luni AFP.

Oamenii de ştiinţă au descoperit leziuni cauzate la nivelul arterelor cu mult timp înainte de apariţia simptomelor sau de dezvoltarea bolii.

Potrivit autorilor studiului, noua descoperire ar putea deveni un instrument important în lupta contra maladiilor cardiovasculare, aflate la originea unui număr mare de decese pe plan mondial. Aproximativ 17,7 milioane de persoane au murit din cauza acestor boli pe plan mondial în anul 2015, au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Oamenii care sar cu regularitate peste micul dejun au probabil un mod de viaţă care în general nu este sănătos", a declarat Valentin Fuster, directorul spitalului Mount Sinai Heart şi redactorul-şef al publicaţiei menţionate.

"Acest studiu dovedeşte că este un obicei dăunător, pe care oamenii pot să îl modifice într-o manieră proactivă pentru a reduce riscul de a dezvolta o maladie cardiacă", a adăugat el.

Cercetătorii au monitorizat timp de şase ani un număr de 4.000 de angajaţi care desfăşurau activităţi de birou, locuiau în Spania şi aveau vârste medii.

25% dintre ei obişnuiau să servească un mic dejun bogat, asigurându-şi cel puţin 20% din totalul caloriilor zilnice din această masă. Însă cei mai mulţi dintre voluntari (70%) îşi asigurau prin micul dejun doar între 5% şi 20% din caloriile zilnice, iar 3% nu mâncau nimic sau aproape nimic la micul dejun.

Voluntarii din ultimul grup "tind să aibă obiceiuri alimentare în general mai puţin sănătoase şi o prevalenţă mai ridicată în ceea ce priveşte prezentarea factorilor de risc cardiovasculari", au precizat autorii studiului.

Aceleaşi persoane au de asemenea "cea mai mare circumferinţă la nivelul taliei, un indice de masă corporală şi niveluri ale tensiunii arteriale, lipidelor şi glucozei" dintre cele mai mari.

Utilizând ultrasunete pentru a repera eventuale depozite de grăsime depuse pe artere sau semne precursoare ale maladiei, cercetătorii au remarcat că persoanele care îşi asigură prin micul dejun mai puţin de 5% din aportul caloric zilnic recomandat prezentau în medie de două ori mai multe acumulări de grăsimi în artere în comparaţie cu persoanele care serveau în fiecare dimineaţă un mic dejun bogat în calorii.

Acest risc crescut a fost remarcat în mod independent faţă de alţi factori de risc (fumat, colesterol, inactivitate fizică).

Studii precedente au asociat micul dejun sănătos cu starea bună de sănătate, caracterizată în special printr-o greutate mai mică, un regim echilibrat şi riscuri mai mici în privinţa colesterolului, tensiunii arteriale şi diabetului. Renunţarea la micul dejun a fost deja asociată cu o probabilitate mai mare de a dezvolta o maladie coronară.

"Cei care se eschivează de la micul dejun tind în general să piardă în greutate, dar au tendinţa, la final, de a mânca mai mult şi alimente mai puţin sănătoase pe parcursul zilei. Renunţarea la micul dejun generează dezechilibre hormonale şi alterează ritmul circadian", a declarat Prakash Deedwania, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii California din Los Angeles, într-un editorial ce însoţeşte studiului publicat în Journal of the American College of Cardiology.
Sursa: Agerpres, 04-10-2017, Vizualizari 56
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK