Reorganizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului

Data publicării: 23-07-2007

Ambulatoriul de specialitate este o cerinta a sistemului pentru a reduce cheltuielile foarte mari din spitale, a declarat, luni, Mircea Bourceanu, directorul adjunct al Agentiei Nationale de Program, in cadrul dezbaterii publice cu privire la ordinul de reorganizarea al ambulatoriului de specialitate al spitalului.
    Ministerul Sanatatii Publice a emis un proiect de ordin privind reorganizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului, mai precis a ambulatoriului integrat, care face parte din structura spitalului si are schema unica de personal cu cea a spitalului. In acest ambulatoriu, activitatea medicilor se desfasoara in sistem integrat si utilizeaza in comun platoul tehnic.
    Potrivit dr. Marieta Bardut, aceste ambulatorii vor avea o schema unica de personal si, spre deosebire de vechile ambulatorii care au functionat pana in prezent,  prestatorii de servicii medicale vor semnaun singur contract, nu separat unul pentru spital si altul pentru ambulatoriu.
    Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate va trebui sa gaseasca posibilitatile de finantare ale noilor ambulatorii integrate, unele specialitati urmand sa beneficieze in conditii foarte bune de acestea - este vorba despre unitatile de psihiatrie, astfel incat un bolnav psihic nu va mai trebui sa stea in spital, el va putea fi consultat, tratat si ii va fi urmarita schema de tratament prin ambulatoriul integrat de specialitate, a precizat dr. Bardut.
    De asemenea, in specialitatile de chirurgie, medicii vor putea urmari pacientul in laborator. In ambulatoriul integrat al spitalului se vor face internari de o zi, efectuandu-se investigatiile de care are nevoie  pacientul, astfel incat acesta incat sa nu mai stea mult in spital, mai ales ca unii pacienti care se adreseaza spitalelor nu necesita neaparat internare.
    In ceea ce priveste incadrarea medicilor in actualul ambulatoriu de specialitate al spitalului, din cabinetele de specialitate care au corespondent in sectiile sau compartimentele cu paturi, acestia vor fi preluati de catre spital, daca normativul de spital permite acest lucru. Medicii de specialitate incadrati in spital vor desfasura activitatea in sistem integrat, respectiv sistem spital ambulator integrat, in cadrul programului normal de lucru.
    Medicii incadrati in actualul ambulatoriu de specialitate al spitalului, in cabinete de specialitate care au au corespondent in sectii sau compartimentele cu paturi si care nu pot fi preluati de catre spital in cadrul normativului de personal, vor fi redistribuiti de  Autoritatea de Sanatate Publica impreuna cu unitatea sanitara.
    Personalul incadrat in actualul ambulatoriu de specialitate, in cabinetele de specialitate care nu au corespondent in sectii si in compartimentele cu paturi dar au fost considerate necesare, isi desfasoara activitatea in ambulatoriul integrat al spitalului sau in regim de spitalizare de zi, dupa caz.
    Analizele se pot face in laboratoarele spitalului si pentru ambulatoriu integrat.
    Medicii care ar putea sa ramana pe dinafara se pot organiza, potrivit Ordonantei Guvernului 124/1998, in cabinete private sau in asociatii de cabinete.
    Spitalele mici sunt avantajate prin organizarea acestui ambulatoriu integrat, pentru ca acestea aveau deficiente de personal pentru anumite specialitati si, in aceasta situatie, medicii din spital pot sa asigure asistenta medicala si in ambulatoriul integrat al spitalului.
Sursa: Rompres, 23-07-2007, Vizualizari 2682
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.