REPORTAJ Proprietăţile vindecătoare ale plantelor, combinate în dulciuri fără zăhăr de o studentă din Cluj

Data publicării: 25-05-2017

Într-o lume invadată de alimente nesănătoase şi dulciuri cu aditivi şi coloranţi care pot provoca o serie de probleme de sănătate, o studentă din Cluj inventează drajeuri care să poată fi consumate în siguranţă de oameni, chiar şi de către copii sau persoanele cu diabet, dar care să împrumute şi o parte din efectele benefice ale unor produse naturale.

Jeleurile cu ulei de cuişoare şi scorţişoară, despre care se ştie că au proprietăţi antibacteriene asupra cavităţii bucale sau drajeurile cu turmeric şi afine, care au un conţinut ridicat de antioxidanţi, care ajută organismul să lupte mai eficient împotriva radicalilor liberi şi astfel să protejeze corpul de efectele nocive ale unor elemente de care cu greu ne putem feri, cum ar fi stresul sau poluarea, au fost create şi chiar premiate, la Cluj, de o tânără studentă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV).

Ioana Oprea studiază de trei ani la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentului, un domeniu relativ nou, dar care devine tot mai necesar în ultima vreme, unde tinerii învaţă, pe lângă procesele tehnologice din industria alimentară, şi cum să combine diferite elemente pentru a îmbogăţi nutritiv alimentele.

Tinerei îi place foarte mult să lucreze în munca de cercetare şi s-a implicat deja într-o serie de lucrări de laborator, în urma cărora încearcă să pună în practică idei noi, măcar pentru piaţa noastră locală.

'Nu lucrez niciodată fără un profesor coordonator de la USAMV. Sunt extrem de pasionată de tot ce ţine de alimentaţie, de modalităţile în care putem să îmbunătăţim alimentele, ce putem modifica la un aliment sau cum putem să integrăm unii compuşi benefici în alimentaţia noastră', a spus Ioana Oprea.

Una dintre ideile puse în practică a fost crearea unor jeleuri care să conţină elemente naturale şi care să aibă un uşor efect analgezic asupra cavităţii bucale. Ele ar putea fi astfel de ajutor în cazul persoanelor care au afte.

'Jeleurile conţin ulei de cuişoare şi ulei de scorţişoară. Am făcut teste în laborator cu aceste uleiuri pe microorganismul Candida albicans, care se ştie că este responsabil de candidozele bucale şi am demonstrat că au o activitate foarte bună antibacteriană. De asemenea, se mai cunoştea din literatura de specialitate, că eugenolul, care este o componentă a uleiului de cuişoare, are un uşor efect anestezic. Cuişoarele, de fapt, sunt folosite din cele mai vechi timpuri în domeniul îngrijirii cavităţii bucale', a precizat Ioana.

Studenta a spus că ideea i-a venit din experienţa ei personală, când a observat că din cauza aftelor mâncarea este dificil de mestecat. Având cunoştinţele necesare, s-a gândit că o soluţie mai bună de folosire a principiilor active ale celor două uleiuri ar fi combinarea lor într-un jeleu uşor de administrat şi mai plăcut la gust.

O altă idee pe care a pus-o în practică a fost cea de a obţine o bomboană cu gust plăcut, care în acelaşi timp să nu aibă conţinut ridicat de zahăr şi care să fructifice efectele benefice ale unor elemente naturale precum turmericul şi afinele, care au un conţinut ridicat de antioxidanţi. Pe lângă faptul că aceste două plante sunt, în mod natural, şi foarte bune colorante, iar contrastul dintre ele este unul extrem de plăcut, drajeul ar da o 'altă viaţă' consumului de afine, care este redus la doar o lună pe an, dar ar fi şi o reclamă pentru turmeric, ale cărui calităţi sunt mai puţin cunoscute în România.

'Eu acasă în bucătărie folosesc mult şi turmericul, pe care am observat că nu îl cunoaşte multă lume. Cei mai mulţi ştiu de ghimbir, care face parte din aceeaşi familie de plante, dar de turmeric mai puţin. Ce are în plus acesta e că are un gust uşor picant şi o coloraţie aparte, galben intens spre portocaliu. Ideea a fost că .... mie îmi plac foarte mult dulciurile, dar încerc să reduc cantităţile de zahăr pe care le consum. Există multe produse pe piaţă care nu au zahăr, dar în acelaşi timp ele poate conţin alte elemente cum ar fi coloranţii artificiali. Asta a fost ideea la care m-am gândit, la un produs colorat, bun la gust şi sănătos', a spus Ioana.

Ea s-a gândit să combine turmericul cu afinele, care ar aduce drajeurilor nu doar un contrast de culoare, ci şi o dublare a proprietăţilor benefice. Drajeurile sunt făcute cu extract de stevie, iar ca bază a fost folosită maltodextrina care, fiind un poliglucid, se digeră într-un timp mai lung decât glucidele simple. Drajeurile conţin, de asemenea, pulbere de afine uscate la o temperatură scăzută.

'Am făcut aceste drajeuri la rece, fără niciun tratament termic şi pentru a reuşi să le facem fără o maşină de presat am folosit ulei de cocos, care la 30 de grade este lichid, dar la temperatură normală este solid. Pentru a lega pulberile le-am încorporat în acest ulei de cocos, care dă şi gustul cel mai pregnant al drajeurilor. În plus, antioxidanţii din turmeric şi afine sunt benefici pentru noi, pentru că ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi, care apar în organismul nostru din cauza unor factori externi pe care noi îi întâlnim în viaţa de zi cu zi, cum ar fi fumul de ţigară, consumul de alcool, toxine pe care le luăm din unele alimente tratate sau din poluare, de care nu ne prea putem feri în zilele noastre. Este foarte important astfel să avem o viaţă sănătoasă şi să consumăm plantele într-o formă cât mai apropiată de cea naturală. De aceea am încercat să fac aceste drajeuri', a povestit Ioana.

Ea a testat aceste bomboane pe colegi, profesori, părinţi sau nepoţi, care s-au declarat mulţumiţi de gust, însă produsul nu va ajunge curând pe rafturile unui magazin. La fel ca mulţi alţi studenţi a căror creativitate se manifestă în proiecte pentru şcoală, concursuri sau examene, şi ideea Ioanei va rămâne probabil în laborator, deoarece ar trebui întâi brevetată, ceea ce necesită alte studii, câţiva ani de răbdare şi muncă şi, nu în ultimul rând, bani. Şi dacă s-ar trece totuşi peste această etapă, brevetul nu garantează nimănui că ideea sa va fi preluată de un investitor.

Cu ideea drajeurilor cu turmeric şi afine Ioana a câştigat premiul I la 'Simpozionul ştiinţific studenţesc' al USAMV din Cluj-Napoca din acest an.
Sursa: Agerpres, 25-05-2017, Vizualizari 192
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.