ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Constanta

Keratoconusul si noile metode de interventii cu laser , efectuate in cadrul Institutului tehnico-stiintific ,,Microchirurgia ochiului’’ Academ Feodorov di Federatia Rusa.

Keratoconusul si noile metode de interventii cu laser  , efectuate in cadrul Institutului tehnico-stiintific ,,Microchirurgia ochiului’’ Academ Feodorov di Federatia Rusa.

Keratoconusul este o boală degenerativă a corneei, ducând la subțierea sa treptată, reducerea forței și proeminența înainte sub influența presiunii intraoculare. Cornea devine similară cu un con. Modificarea formei și a grosimii corneei conduce la o schimbare a proprietăților sale optice. Pe măsură ce boala progresează, forma conică a corneei devine mai pronunțată,care este însoțită de o deteriorare treptată a vederii. Din cauza formei anormale a corneei, pacienții cu keratoconus au de obicei o dezorientare și un grad ridicat de astigmatism,care nu poate fi complet corectat cu ochelari. Keratoconusul  afectează ambii ochi. Uneori această boală este transmisă prin moștenire.( eriditara)

În cursul nefavorabil keratoconus poate provoca opacitate corneană și perforarea acestea. Rata de dezvoltare a bolii poate varia de la foarte rapid (keratoconus acut) la foarte lent (keratoconus cronic). Dar aproape întotdeauna keratoconusul cu trecerea timpului reduce semnificativ  acuitatea vizuala( viziunea) și nu poate fi îmbunătățită cu ajutorul ochelarilor.

 

  Simptome :

  • Miopie progresiva
  • Astigmatism
  • Acuitate vizuala slabă, care nu poate fi complet îmbunătățită cu ajutorul ochelarilor și lentilelor de contact
  • Repere pe timpul noptii
  • Schimbarea frecventa a ochelarilor
  • Frecarea frecventa a ochilor

 

  Diagnosticarea


Keratoconusul se manifestă de obicei la începutul  varste de treizeci ani. Pentru această vârstă, progresia miopiei și astigmatismului este neobișnuită,astfel atrage atenția medicilor. La unii oameni, boala progresează treptat de-a lungul multor ani, la alții - după o perioadă de progresie   procesul se oprește. Keratoconusul este de obicei invizibil cu ochiul liber, cu excepția stadiilor târzii ale bolii. Cand  keratoconusul este  pronunțat, forma conică a corneei devine vizibil pentru alții, când pacientul se uită în jos cu ochii deschiși. Pleoapa inferioară se va mișca brusc înainte, urmând forma conică a corneei, foarte diferită de forma  arcuita obisnuita 

 

O investigatie  speciala a corneei, denumita keratotopografie, creează o hartă a reliefului corneei și este folosit pentru diagnosticarea precoce și observarea dinamică a cursului bolii. Keratotopogramma   transmite grafic neregularități corneene, asemănătoare unei hărți geografice. Se efectuează și pahimetria - măsurarea ultrasonică a grosimii corneei.

 

  Tratamentul

 

Pentru corecția optică la prima etapă a keratoconusului, este suficient să se prescrie ochelari cu dioptrii cu minus, adesea "complexe", adică cilindrice, luând în considerare astigmatismul. În cea de-a doua etapă, ochelarii nu mai pot face față sarcinii - este timpul pentru lentilele de contact solide, de preferință permeabile la gaze, care netezesc mecanic corneea, reducând astigmatismul și miopie.

   Pentru tratamentul stadiilor timpurii (primul si al doilea ) de keratoconus, au fost propuse în ultimii ani numeroase tehnici chirurgicale și conservatoare, obiectivul declarat nu a fost acela de a îmbunătăți viziunea pacienților cu keratoconus, ci de a-și stabiliza cursul, de a preveni progresia și de a-și menține propriea cornee. Este vorba despre o inovatie privind metodele de reticulare a fibrelor de colagen.Topograma suprafeței corneei în keratoconus (corneea încrucișată, femtoscrolling) și keratoplastia intrastromală.

   Ultima metoda consta  în introducerea segmentelor de plastic în grosimea țesutului cornean, care, pe de o parte, oferă suport mecanic corneei subțiri, iar pe de altă parte - aliniază suprafața frontală, care este însoțită de o îmbunătățire a vederii.

  Implantarea segmentelor corneene intrastromale (IIS),asa cum expertii numesc keratoplastia intrastromala,în clinica ,,Microchirurgia ochiului’’ Academ. Feodorov din Federatia Rusa este realizată cu ajutorul unui laser femtosecond, care asigură o precizie și o previzibilitate ridicată în crearea de tuneluri pentru segmente. O îmbunătățire importantă a keratoplastiei intrastromale a fost introducerea unui inel închis MyoRing ca un implant de întărire și răspândire. Această dezvoltare a profesorului austriac Albert Dakser este folosita  în clinica,,Microchirurgia ochiului’’ Academ. Feodorov din Federatia Rusa  încă de la începutul anului 2013.

  În clinica ,,Microchirurgia ochiului’’ Academ. Feodorov din Federatia Rusa pentru tratamentul pacienților cu stadiul inițial (primul) de keratoconus,de asemenea, interventia cu excimer laser este aplicată pe cornee, pentru a-și întări membrana bulimică. Această operație nu este mult diferită de PRK keratectomie fotorefractivă), realizată cu ocazia miopiei obișnuite, dar în legătură cu aplicarea medicală în acest caz a primit numele de keratectomie fototerapeutică și fotorefractivă sau FTC + PRK.( keratectomie Phototherapeutica + keratectomie fotorefractivă). De asemenea, în tratamentul keratoconusului ,anumite succese ,am realizat  prin utilizarea tehnicii clasice de termokeratoplastie cu laser.

  În cele din urmă, în ultima etapă a keratoconusului, când corneea nu numai că și-a schimbat forma și grosimea, dar  a devenit  tulbure în centru, lentilele de contact dau calea tratamentului chirurgical - transplantul de cornee. O altă prioritate a clinicii ,,Microchirurgia ochiului’’ Academ. Feodorov din Federatia Rusa în această direcție este folosirea unui laser femtosecond pentru a elimina transplantul donator și patul cornean al recipientului, așa-numita keratoplastie de femtolaser.

  Pentru  pastrarea membranei  descemate ,  în prezent  nu toată corneea este transplantată, ci doar straturile anterioare - profilaxia anterioară a lamei anterioare. Capabilitățile unice ale acestui laser femtosecond în aplicarea penetrării keratoplastiei permit, cu precizie și predictibilitate fără precedent, să se taie marginile corneei în mod absolut orice formă convenabilă a chirurgului.

 

Tăiere pe mai multe niveluri,  asigura o suprafață mare de contact intre țesuturile primite și cele transplantate,permit reducerea numărului de cusături care se suprapun, gradul de astigmatism postoperator, precum și timpul de reabilitare al pacientului.

 

 
Programare