Rezistenţa la medicamentele antimicrobiene se menţine la un nivel ridicat în Uniunea Europeană (raport EFSA)

Data publicarii: 23-02-2017

Rezistenţa la medicamentele antimicrobiene manifestată de bacteriile de la om, animale şi din alimente se menţine la un nivel ridicat în Uniunea Europeană (UE), a avertizat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authority - EFSA) într-un raport dat publicităţii miercuri, informează AFP.

''RAM (rezistenţa la antimicrobiene - n.r.) constituie o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii publice şi a celei animale'', se arată în comunicat. În acest sens, EFSA aminteşte că bacteriile rezistente sunt răspunzătoare de circa 25.000 de decese în fiecare an în spaţiul UE.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis a anunţat pentru vara aceasta un nou plan de acţiune ''în vederea coordonării viitoarelor măsuri destinate reducerii propagării fenomenului'', se menţionează în raportul anual.

În special nivelul de rezistenţă a bacteriei Salmonella la mai multe medicamente antimicrobiene este foarte ridicat, atenţionează EFSA. Însă, experţii notează că rezistenţa la medicamentele antimicrobiene de mare importanţă utilizate pentru tratarea cazurilor grave de infecţie cu Salmonella rămâne scăzută. Salmoneloza, boala cauzată de aceste bacterii, ocupă locul al doilea în topul celor mai frecvente cazuri de toxiinfecţie alimentară în UE.

''Utilizarea cu prudenţă a antibioticelor în medicina umană şi veterinară este extrem de importantă pentru a face faţă provocării impuse de rezistenţa la antimicrobiene. Cu toţii avem o responsabilitate pentru a ne asigura că antibioticele continuă să funcţioneze'', susţine Mike Catchpole, director pentru cercetare în cadrul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Potrivit raportului, ţările din nordul şi vestul Europei au, în general, niveluri mai scăzute de rezistenţă la antimicrobiene în comparaţie cu statele din sudul şi estul continentului.

Marta Hugas, directorul unităţii de Pericole Biologice şi Contaminare din cadrul EFSA a declarat că ''aceste variaţii geografice sunt cel mai probabil asociate cu diferenţele în ceea ce priveşte utilizarea antimicrobienelor de-a lungul UE''. Aceasta a oferit ca exemplu ţările în care au fost luate măsuri ''pentru reducerea, înlocuirea şi reevaluarea folosirii antimicrobienelor la animale au arătat niveluri mai scăzute de rezistenţă la antimicrobiene şi tendinţe în scădere''.

În ianuarie, EFSA şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (European Medicines Agency - EMA) au anunţat că este ''crucială'' limitarea utilizării medicamentelor antimicrobiene până la ''minimul necesar pentru tratarea bolilor infecţioase la animale''. Cele două agenţii au susţint ''practicile agricole care împiedică introducerea şi răspândirea bolilor în exploataţiile agricole'' şi cercetarea ''sistemelor agricole alternative''.

În septembrie, un studiu britanic afirma că bacteriile rezistente ar putea provoca ''până la 10 milioane de decese până în anul 2050, mai multe decât cancerul'', precizează AFP.
Sursa: Agerpres, 23-02-2017, Vizualizari 226
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK