Rezultate revoluționare ale unui vaccin experimental anti-cancer pe modele animale

©

Autor:

Rezultate revoluționare ale unui vaccin experimental anti-cancer pe modele animale
Rezultatele studiului intitulat „Eradicarea malignității spontane prin imunoterapie locală” publicat în Science Translational Medicine (2018) sunt extrem de promițătoare atât pentru lumea medicală, dar mai ales pentru potențialii beneficiari acestei terapii inovative.

O echipă de cercetători din cadrul Universității Stanford California a conceput şi testat cu succes un vaccin experimental anti-cancer care s-a dovedit eficient într-o primă etapă la 87 din 90 de şoareci de laborator, iar în rândul celor 3 animale de experiență cu recidivă, tumorile au regresat de asemenea după o a doua cură de tratament. Rezultatele au fost observate pe modele animale cu cancer de colon, mamar, melanoame şi limfoame.

Metoda utilizată în cercetare este reprezentată de un vaccin in situ, injecat la locul tumorii și care prezintă acțiune la distanță, pe metastaze.

Agenții imuno-modulatori folosiți au declanșat astfel un răspuns antitumoral sistemic – activarea celulelor imune T proprii organismului, care să combată selectiv tumora in situ, dar și metastazele la distanță.

Combinația dintre oligodeoxinucleotida CpG, ce activează receptorul TLR9 (Toll-Like Receptor9) şi anticorpi anti-OX40 injectată direct în tumori manifestă efecte sinergice în ceea ce privește stimularea răspunsului imun antitumoral, fiind eficientă în tratarea cancerelor de sân spontane și a tumorilor la distanță secundare.

Deși cuvântul „vindecare” este utilizat cu extremă precauție în cazul patologiei oncologice, autorii publicației afirmă că „în mod remarcabil, asocierea dintre TLR și anticorpii anti-OX40 pot vindeca multiple tipuri de cancer și pot preveni cancerele spontane determinate genetic”.

Studiul preclinic a fost realizat pe animale de experiență care prin inginerie genetică au dezvoltat diferite tipuri de cancer. Următorul pas este testarea eficienței și în cazul tumorilor umane.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 16-02-2018 | creare: 16-02-2018 | Vizite: 1203
Bibliografie
(1) Cancer Vaccine Works 'Startlingly Well' in Mouse Model, link: https://www.medscape.com/viewarticle/892447?src=soc_fb_180210_mscpedt_news_mdscp_cancervax&faf=1#vp_1
(2) Eradication of spontaneous malignancy by local immunotherapy, link: http://stm.sciencemag.org/content/10/426/eaan4488.short
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul celor mai frecvente forme de cancer
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Cum afectează țesutul gras în exces cancerogeneza?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum