Risc crescut de recidiva dupa operarea monturilor

Data publicării: 25-07-2008

Dupa operatiile de indepartare a monturilor - excrescente ce devin din ce in ce mai proeminente si incomode cu varsta - intre 20 si 50% dintre pacienti revin la operatie.
Riscul de recidiva este mare, operatiile din Romania desfasurandu-se dupa tehnici invechite, a explicat medicul chirurgului ortoped Marius Uscatu. Situatia se schimba doar daca se intervine cu instrumente si tehnici noi.
"In urma operatiei pe care o fac, in care folosesc un dispozitiv special cu care tai osul, riscul de recidiva scade la 2% - 5%. Procedura pe care o aplic nu este foarte deosebita, insa in Romania nu o face nimeni identic. In Romania nu sunt ortopezi specializati pe laba piciorului, iar tehnicile folosite nu s-au mai schimbat de acum 10 ani. Una e sa faci o operatie de 500 de ori pe an si sa ai ca principala preocupare o singura bucatica din picior. Inveti mereu tehnici noi, esti la curent cu noutatile. La monturi trebuie sa stii cat sa tai, care ligamente trebuie taiate", a explicat doctorul Marius Uscatu, care a fost la specializare, timp de trei ani, la Serviciul de Chirurgie a Piciorului CTO - Strasbourg.
Monturile sunt intalnite in general la femei (doar 5% dintre cei afectati fiind barbati) si nu exista metode de prevenire a aparitiei acestora, ci doar tratament chirurgical.
Sursa: Agerpres, 25-07-2008, Vizualizari 758
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.