Riscul cardiovascular poate fi redus cu 31 la suta la pacientii cu diabet tip 2

Data publicării: 23-03-2010

Riscul cardiovascular poate fi redus cu inca 31% la pacientii cu diabet de tip 2 cu dislipidemie aterogena, potrivit unui studiu publicat de Revista de medicina din New England.
Aceasta reducere se realizeaza prin adaugarea de fenofibrat la simvastatina. Potrivit studiului, tratamentul a 20 de pacienti cu dislipidemie aterogena pe cinci ani reuseste sa evite un eveniment cardiovascular major.
Pe parcursul studiului asupra lipidelor 'Actiune pentru Controlul Riscului Cardiovascular la Diabet' (ACCORD) publicat on-line in 'New England Journal of Medicine' (Revista de medicina din New England), grupul cu dislipidemie aterogena a inregistrat cu 70% mai multe accidente vasculare (deces cardiovascular, infarcte si atacuri cerebrale) decat pacientii fara aceasta afectiune.
De fapt, riscul asociat cu dislipidemia aterogena a fost comparabil cu acela al persoanelor cu manifestari anterioare ale bolilor cardiovasculare (17,3% fata de 18,1%).
Profesorul Jean-Charles Fruchart, presedintele Residual Risk Reduction Initiative (R3i) (Initiativa pentru Reducerea Riscului Rezidual), o fundatie universitara elvetiana independenta, subliniaza ca in ultimii doi ani, R3i s-a concentrat asupra ipotezei conform careia riscul cardiovascular rezidual la pacientii tratati cu statine este asociat cu dislipidemia aterogena 2.
Studiul ACCORD asupra lipidelor confirma atat ipoteza, cat si valoarea adaugarii de fenofibrat la o statina pentru a reduce acest risc cardiovascular rezidual ridicat.
In cadrul studiului ACCORD Lipid, fenofibratul a redus de asemenea micro- si macroalbuminuria, indicatoare ale bolii renale diabetice.
'Nefropatia diabetica este o problema majora, care trebuie gestionata. De aceea este important de stiut ca fenofibratul constituie un avantaj pentru acesti pacienti' - sustine profesorul Michel Hermans, de la Cliniques Universitaires Saint-Luc, Bruxelles, Belgia, si secretar general al R3i.
De asemenea, studiul a confirmat ca adaugarea de fenofibrat la simvastatina nu a avut ca rezultat un risc excesiv de miopatie (probleme musculare), tromboza venoasa sau pancreatita. De fapt, s-au inregistrat mai putine decese din toate aceste cauze si decese cardiovasculare la pacientii tratati cu fenofibrat decat la pacientii tratati numai cu simvastatina.
Dislipidemia aterogena este o afectiune obisnuita, prevalenta sa crescand in mod semnificativ ca rezultat al epidemiei globale de diabet de tip 2, obezitate si sindrom metabolic. Astfel, in SUA aproximativ jumatate dintre pacientii cu grad mare de risc care incep terapia cu statine pot necesita tratament suplimentar pentru a le scadea trigliceridele si/sau a le ridica HDL.
'Avand in vedere amploarea epidemiei globale de diabet de tip 2 - mai ales in regiunile in curs de dezvoltare - indreptarea atentiei catre dislipidemia aterogena este de o importanta cruciala. Fiind singura fundatie independenta de cercetare globala care are ca obiect principal aceasta problema, R3i va intocmi de urgenta un set de recomandari pentru strategii documentate pentru reducerea riscului vascular rezidual. In prezent, efectuam primul studiu epidemiologic la scara mondiala, REALIST, pentru a stabili prevalenta dislipidemiei aterogene si a consecintei sale, riscul rezidual de accidente cardiovasculare. Acum, ca urmare a ACCORD Lipid, vom initia si o meta-analiza a subgrupelor de pacienti cu dislipidemie aterogena (TG ridicate si/sau HDL-C scazut) din studiile precedente asupra fibratilor' - sustine profesorul Fruchart.
Sursa: Agerpres, 23-03-2010, Vizualizari 912
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.