Riscuri pentru sanatatea turistilor

©

Autor: Redacția ROmedic

Probleme la intoarcerea din calatorie

Cele mai frecvente afectiuni medicale aparute la intoarcerea din calatorie sunt: febra, diareea, afectiunile respiratorii sau bolile cutanate. Alti pacienti acuza oboseala sau stress emotional (mai ales la revenirea in tara, dupa mult timp de la plecare).

Pentru stabilirea diagnosticului se va realiza o ancheta riguroasa privind  destinatia, traseul urmat de turist si posibilele expuneri la surse infectioase, precum si antecedentele medicale si de vaccinare ale pacientului.


Malaria poate conduce la decesul pacientului, dupa cateva zile de boala;  febra aparuta la o persoana ce a calatorit intr-o regiune cu malarie reprezinta un semnal de alarma si este considerata o urgenta medicala (cel mai mare risc il reprezinta Africa si Oceania). Alte cauze de febra: hepatite virale A/B, febra tifoida, enteritele bacteriene, febra Q, leptospiroza si chiar infectia acuta cu HIV. De cele mai multe ori medicul poate identifica o cauza pentru aparitia febrei.
Trebuie retinut ca nici un medicament antimalaric nu garanteaza protectia totala impotriva malariei.


Printre cele mai frecvente afectiuni cutanate care apar dupa calatorie, enumeram: infectii purulente, arsuri solare, intepaturi de insecte sau larva migrans cutanata. Pentru identificarea acestora se recomanda un examen dermatologic complet.


Orice simptomatologie aparuta in timpul unei calatorii sau dupa revenirea in tara, trebuie tratata cu ce mai mare responsabilitate, deoarece in spatele unor manifestari aparent banale se pot ascunde afectiuni grave ale organismului. De aceea medicul va realiza un istoric amanuntit al calatoriei, pentru identificarea riscurilor si cauzelor.


Data actualizare: 30-04-2009 | creare: 13-01-2009 | Vizite: 18040
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!