Ritmul de viata contrar ceasului biologic intern dauneaza sanatatii

Data publicării: 11-10-2010

Aşa-zisul 'ceas biologic intern' determină pentru o persoană perioada de somn şi de trezie, reglează temperatura corpului şi eliberarea hormonilor. Cea mai mare influenţă asupra ritmului de viaţă al organismului o exercită schimbarea zilei cu noaptea, iar de multe ori 'timpul social', condiţionat de obligaţiile în cadrul societăţii, este contrar ritmului biologic, atenţionează publicaţia Die Welt în legătură cu pericolul unui ritm de viaţă care nu corespunde ceasului biologic intern, în speţă cu programul de lucru în mai multe schimburi.

Cronobiologul Till Roenneberg de la Institutul pentru psihologie medicală din Munchen studiază toate aceste probleme şi consideră ritmul intern extrem de important pentru om, fiind adversarul trecerii de la ora de iarnă la cea de vară şi invers. De asemenea, Roenneberg este împotriva muncii în mai multe schimburi, în care, potrivit calculelor sale, sunt angrenaţi în prezent circa 20 la sută dintre angajaţii statelor industriale.

Till Roenneberg atrage atenţia asupra existenţei diferitor tipuri de 'ritmuri fireşti', asupra împărţirii oamenilor în 'bufniţe' /persoane care activează mai bine în a doua parte a zilei/ şi 'privighetori' /persoane matinale/. Se pare că din categoria 'bufniţă' face parte circa 60 la sută din populaţia lumii.

Abia recent oamenii de ştiinţă au început să vorbească despre consecinţele negative pe care le are un mod de viaţă contrar ritmului biologic intern. Dacă am putea să dormim în conformitate cu ritmul nostru intern, am obosi mai puţin pe parcursul zilei, am lucra mai bine şi ne-am îmbolnăvi mai rar, conchide Roenneberg.
Sursa: Agerpres, 11-10-2010, Vizualizari 377
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.