Roman (PNL): Soluţia propusă de Vasilescu şi Pintea pentru problemele de salarizare din sănătate - un "fake news"

Data publicării: 14-04-2018

PNL solicită demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pentru "haosul creat prin scăderea salariilor în sănătate", liberalii apreciind că şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ar trebui să o urmeze, dacă se confirmă că aceasta a dat o circulară pentru cele mai mari sporuri Serviciului Judeţean de Ambulanţă Teleorman, afirmă vicepreşedintele liberal Florin Roman într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Roman susţine că soluţia propusă de miniştrii Sănătăţii şi Muncii pentru rezolvarea problemei privind salarizarea din sănătate este un "fake news", arătând că este necesară modificarea legii salarizării.

"Salarizarea din sănătate este departe de a se rezolva, pentru că soluţia propusă de miniştrii Pintea şi Olguţa Vasilescu este un fake news. Niciodată, o circulară nu poate să bată legea! Prima categorie (a celor care au pierdut la salariu) este cea care nu a fost inclusă în grilă. Or, cât timp nu se modifică Legea salarizării, prin includerea lor pe grilă, vorbim în continuare de o problemă nerezolvată", menţionează Florin Roman.

Potrivit vicepreşedintelui liberal, cei doi miniştri au anunţat "triumfător" că veniturile proprii ale spitalelor vor putea fi utilizate pentru plata sporurilor, dar în 90% dintre cazuri aceste venituri proprii nu există.

"A doua categorie, a celor care au pierdut la salariu, este cea a salariaţilor unde sporurile erau mari, iar prin Regulamentul de sporuri, acestea erau reduse şi plafonate la 30 la sută pe ordonator de credite. Măsura anunţată din nou, în lipsa unui studiu de impact, deşi se ştie foarte clar că doar circa 10 la sută din spitale înregistrează venituri proprii, iar în 90 la sută din cazuri, aceste venituri proprii nu există, deci este un nou fake news", adaugă Roman.

Acesta menţionează că ministrul Muncii a aruncat "o minciună" în spaţiul public atunci când a afirmat că scăderile salariilor din sănătate sunt din cauza zilelor lucrătoare mai puţine în luna februarie.

"O cârpeală cu iz de păcăleală! (...) Nu, salariile mai mici sunt date de plafonarea sporurilor prin regulament sau de neincluderea unor categorii de salariaţi din sănătate în grila de salarizare! Din cauza haosului creat prin scăderea salariilor în sănătate, PNL solicită demisia ministrului "Pinocchio", Olguţa Vasilescu, care şi-a dovedit pe deplin incompetenţa!", mai precizează Florin Roman.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, trebuie să o urmeze "pe colega Vasilescu", dacă se confirmă că circulara ministerului dădea cele mai mari sporuri Serviciului Judeţean de Ambulanţă Teleorman, mai susţine vicepreşedintele liberal.

"Ruşine pentru furtul de bani din buzunarele salariaţilor!", adaugă Roman, potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, vineri, după întâlnirea cu sindicaliştii, că aproximativ 10% din angajaţii din sistemul sanitar riscă să aibă salarii mai mici, dar a subliniat că există o prevedere legală prin care această problemă poate fi soluţionată de către managerii spitalelor.

"Aproximativ 10% din (angajaţii din - n.r.) sistemul sanitar (vor avea salarii mai mici - n.r.). Eu am calculat procentual, pentru că Ministerul Sănătăţii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane. Pentru 200.000 de persoane ordonatori principali sunt autorităţile locale. (...) Sunt nişte situaţii punctuale care trebuiau rezolvate, pentru că era foarte clar: atâta vreme cât până la 1 martie a fost în vigoare un regulament de sporuri, care spunea că sporul maxim este 100% şi se aplica la salariul din ianuarie; au venit categorii de personal (...) cărora li s-a aplicat un spor mai mic - era clar că vor fi scăderi de venituri. Soluţiile le-am prezentat încă de acum o lună sindicatelor", a precizat ea.

În acest sens, ministrul a explicat că, pentru a acoperi pierderile de venit în cazul personalului auxiliar, se pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară. Ea a subliniat că în calitate de ministru al Sănătăţii trebuie să aplice legea, dar şi că spitalele care sunt conduse eficient vor putea acorda compensarea.

"Acum vom vedea exact cine gestionează sau nu bine un spital. Pentru că, până la urmă, un spital care are cheltuiala de personal până în 70% se încadrează foarte bine şi poate să dea aceste completări, stimulente, liniştit. Pentru că stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din februarie, tocmai pentru a putea echilibra lucrurile. Aici vom vedea fiecare cum se gospodăreşte", a explicat ministrul.

Totodată, Sorina Pintea a atras atenţia asupra faptului că există în spitalele din Capitală medici care câştigă între 15.000 şi 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Ministrul a menţionat că va da o circulară pentru a informa toate spitalele despre posibilitatea acordării stimulentelor şi a confirmat şi faptul că la propunerea sindicatelor va fi regândit regulamentul de sporuri, pe categorii de spitale.

În ultimele zile, angajaţi de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", dar şi de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" din Capitală au protestat, principala nemulţumire a acestora fiind legată de venituri.
Sursa: Agerpres, 14-04-2018, Vizualizari 187
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.