Romania poate accesa fonduri europene pentru cercetarea in domeniul medical

Data publicării: 29-03-2007

Bucuresti /Rompres/ - Romania poate accesa fonduri europene pentru cercetarea in domeniul medical, in contextul in care una dintre principalele preocupari in acest sector este obtinerea finantarii, a declarat, pentru Agentia ROMPRES, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, acad. Laurentiu Popescu.
 In cadrul reuniunii stiintifice a Academiei de Stiinte Medicale din Romania si Academiei de Chirurgie din Franta, ce a avut loc joi la Palatul Parlamentului, s-a discutat si despre accesarea de fonduri de la Uniunea Europeana pentru acest domeniu.
 Acad. Laurentiu Popescu a mentionat ca au existat doua linii de fonduri, una care ar fi trebuit accesata pana in aprilie si o alta care poate fi accesata pana in septembrie. Din cele cinci-zece proiecte pe care o tara le poate prezenta se alege doar unul sau doua dintre acestea.
 In opinia presedintelui Academiei de Stiinte Medicale, ar trebui ca la accesarea de fonduri pentru cercetare sa se tina seama de cateva domenii si sa nu se disipeze. In opinia sa, Agentia Nationala pentru Stiinta, care a adus cele mai multe fonduri pana acum, incearca sa faca o repartitie egala in ceea ce priveste cercetarea, ceea ce in opinia acad. Laurentiu Popescu este o greseala.
 In cercetarea medicala sunt doua domenii de interes in prezent: epigenetica si celulele stem. Printr-un grant se pot obtine intre 1 si 2 milioane de euro si important este ca proiectele propuse sa fie viabile si de interes.
 La randul sau, prof. dr. Irinel Popescu a evidentiat ca UE dispune de fonduri importante pentru cercetare, Romania contribuind, dupa aderare, cu un milion de euro pentru aceasta. El a subliniat ca sunt importante parteneriatele intre diferitele tari, exemplificand cu parteneriatul dintre Romania si Franta, care este foarte important pentru accesarea de fonduri in domeniul cercetarii medicale.
 In ceea ce priveste domeniile care au accesat fonduri pentru cercetare, pana in acest moment, prof. dr. Irinel Popescu a amintit reumatologia, de la Spitalul Sf.Maria si cardiologia de la Spitalul de Urgenta, care au accesat fonduri prin cooperare cu alte tari europene in domeniul cercetarii.
 Intalnirea dintre reprezentatii Academiei de Stiinte Medicale din Romania si Academia de Chirurgie din Franta este menita sa dezvolte cooperari in acest sens. La randul sau, acad. prof. dr. Bernard Launois, presedintele Academiei de Chirurgie din Franta, a trecut in revista cooperarea dintre Romania si Franta si faptul ca aceasta este de foarte lunga durata. El s-a referit la importanta pe care o are strangerea legaturilor dintre cele doua forumuri stiintifice in interesul ambelor tari.
 Ambasadorul Frantei in Romania, Herve Bolot, a evidentiat colaborarile din diferite domenii dintre Romania si Franta si a subliniat ca prima destinatie pentru studentii romani a fost Franta. El a mentionat ca in acest moment este important sa se redescopere prietenia traditionala existenta intre cele doua tari.
 Potrivit acad. Laurentiu Popescu, astfel de intalniri au menirea ca sa faca din nou vizibila Academia de Stiinte Medicale din Romania, pana nu demult se punea problema daca mai exista.
 In cadrul reuniunii stiintifice au fost prezentate scoli chirurgicale romanesti de influenta franceza, iar prof. dr. Karem Boudjema a sustinut o conferinta pe tema transplantului hepatic.

 

 

Sursa : Rompres

29-03-2007, Vizualizari 1586
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.