România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa

România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa
În definiția unei alimentații sănătoase și echilibrate este inclus principiul arhicunoscut de a consuma „cel puțin 5 porții de legume și fructe zilnic” sau „minimum 400 g fructe și vegetale în fiecare zi” (cu excepția cartofilor și a altor tuberculi comestibili cu un conținut crescut de amidon: batata sau cartof dulce, napi, manioc).

Se estimează că o treime (34.4%) dintre locuitorii celor 28 state din cadrul Uniunii Europene nu includ în alimentația zilnică fructe sau legume, excepție fac cei 14% care respectă principiul pentru o alimentație sănătoasă de a consuma cele 5 porții de fructe și vegetale recomandate.

Potrivit statisticilor europene, situația cea mai îngrijorătoare cu privire la consumul de vegetale și fructe este prezentă în România și Bulgaria.

În România 65.1% dintre locuitori nu consumă în fiecare zi fructe și legume și doar 3.5% dintre români ating obiectivul zilnic de minimum 5 fructe și vegetale, în comparație cu Marea Britanie (33.1%), Danemarca (25.9%) și Olanda (25.0%). (1)

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul insuficient de fructe și vegetale se estimează că este implicat în circa 14% dintre decesele prin cancer gastrointestinal, aproximativ 11% dintre afecțiunile cardiovasculare ischemice și 9% dintre decesele care au drept cauză accidentul vascular cerebral, la nivel global. (2)

Încurajarea consumului de fructe și legume la nivel populațional constituie o strategie de prevenție a bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, diverse tipuri de cancer, diabet zaharat tip 2 și obezitate, respectiv a deficiențelor micronutriente, extrem de frecvente în țările slab dezvoltate din punct de vedere socio-economic.

Pentru o viață sănătoasă este recomandat să consumați zilnic minimum 5 fructe și vegetale fără amidon, circa 400 grame.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 17-10-2016 | creare: 17-10-2016 | Vizite: 761
Bibliografie
(1) A healthy Brexit: UK leads EU fruit and veg consumption, link: http://medicalxpress.com/news/2016-10-healthy-brexit-uk-eu-fruit.html

(2) Promoting fruit and vegetable consumption around the world, link: http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
 • „Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
 • Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK